Αδυναμίες ή νικητές ;

Εξεγευνισμένα πρότυπα μου πλασάρανε τόσο καιρό. Ψεύτικα και ιδεατά. Και τα πίστεψα.

winner

 

…και τολμώ να πω πως έζησα με αυτά. Για την ακρίβεια συγκατοίκησα. Συγκατοίκησα με τη τηλεόραση, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια με το ίντερνετ. Μου έκαναν »μαθήματα ζωής». Πως να σπαταλώ τα χρήματα μου και πως να τελματίζω τη ζωή μου σε ανούσιες καταστάσεις. Τώρα τελευταία με έχουν μάθει πως να μισώ τον συνάνθρωπό μου και πως να βγαίνω πάντα μπροστά. Αυτά είναι μαθήματα ήθους και πολιτισμού.

Τα έβλεπα να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου και εγώ καθόμουν σε μια αναπαυτική καρέκλα μέχρι που μέσα μου είπα φτάνει ως εδώ. Ίσως η οικονομική κρίση ήταν οι πρόποδες για να δω την αλήθεια για το ακριβώς συμβαίνει γύρω μου. Ίσως ήταν η αφορμή για να δω ακόμη πιο πολύ σαν τρίτος τις κομματικές αναλύσεις και τα δημοψηφίσματα, πιο πολύ τρίτος από κάθε άλλη φορά.

Και ακόμη την ώρα που στη πάλαι ποτέ οδό Βουκουρεστίου συμπολίτες μας ψάχνουν τους κάδους σκουπιδιών για να βρουν κάτι να φάνε, την ίδια στιγμή ακριβώς οι σαββατιάτικες πλασάρουν δημοψηφίσματα της χρυσής αυγής, ενώ στο απέναντι πεζοδρόμιο περιμένει κόσμος να ανοίξει το κατάστημα της prada. Τι σουρεαλισμός θεέ μου?

Έτσι σηκώθηκα από τη καρέκλα μου και συνειδητοποίησα πως ο άνθρωπος είναι μια μικρή μηχανή με λεπτά αισθήματα και με νοημοσύνη. Κατάλαβα πως πρέπει να βγούμε νικητές από όλη αυτή τη δίνη έστω και με ένα μικρό λιθαράκι τη κάθε φορά. Τώρα καταλαβαίνω ακόμη πιο πολύ από κάθε άλλη φορά πως πρέπει να ζούμε για εμάς. Και αν δεν μπορείς συνειδητά να φύγεις για τόπους μακρινούς όπου τα υλικά αγαθά δεν θα έχουν και τόσο πολύ σημασία, ονειρέψου.

Ονειρέψου καθημερινά και πέρνα καλά μακρυά από μισαλλοδοξίες και πάθη , από ιδεατές αλήθειες και παραληρήματα του τρόμου. Όλα μα όλα είναι μια πλάνη. Η ζωή ακόμη και ο θάνατος. Ζήσε στη δική σου πλάνη αδιαφορώντας για αυτά που σου μαυρίζουν το είναι και τότε θα αγγίξεις το  όνειρο.

konstantinos k

Αμφίχειρας κλέφτης ιδεών, σοφέρ μεθυσμένων ψυχών, ζωγράφος πλαστών εικόνων, έμπορος ακριβής ιστορίας, ίκαρος χωρίς φτερά.

Comments are closed.