Αλκοολούχο ποτό φτιαγμένο από υπολείμματα καφέ

Αλκοολούχο ποτό φτιαγμένο από υπολείμματα καφέ ; Ποιος το περίμενε?? Και όμως ερευνητές στην Πορτογαλία, ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο παρασκευής αλκοολούχων ποτών από τα υπολείμματα του αλεσμένου καφέ.

Coffee-Time

 

Με αυτό το στόχο, η ερευνητική ομάδα του A.Sampaio και των συνεργατών του, από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Minho στην Πορτογαλία, εξέτασε την πιθανότητα παρασκευής Αλκοολούχο ποτό φτιαγμένο από υπολείμματα καφέ .

Η ομάδα συνέλεξε την πρώτη ύλη από τοπική εταιρεία coffee roasting και στη συνέχεια, αφού στέγνωσαν καλά τον καφέ, τον έβρασαν με νερό στους 163 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά. Στη συνέχεια το υγρό που απέμεινε, διαχωρίστηκε και προστέθηκε ζάχαρη στο μείγμα. Στη συνέχεια προσέθεσαν μαγιά και επέτρεψαν τη ζύμωση του μείγματος. Το τελικό προϊόν συμπυκνώθηκε έτσι ώστε να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ. (Μια παρόμοια διαδικασία χρησιμοποιείται και για την παραγωγή άλλων αποσταγμένων ποτών όπως ουίσκι και ρούμι, φτιαγμένα από σιτάρι και μελάσα)

Το τελικό προϊόν, είναι ένα αλκοολούχο ποτό που περιέχει 40% αιθανόλη και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με άλλα σκληρά ποτά όπως η βότκα και η τεκίλα. Η παρουσίαση των ευρημάτων θα γίνει στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού LWT – Food Science and Technology.

Για την αξιολόγηση του ποτού συγκεντρώθηκε μια ομάδα από 8 εκπαιδευμένους γευσιγνώστες και δοκιμαστές, με σκοπό να βαθμολογήσουν την ένταση των διαφόρων αρωμάτων και γεύσεων. Οι κριτές διέκριναν έντονο άρωμα καφέ και γεύση πικρή και πικάντικη.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η γεύση μπορεί να βελτιωθεί με την ωρίμανση του προϊόντος και το τελικό συμπέρασμα ήταν πως το ποτό κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μη βασίζεστε σε αυτό το ποτό πάντως για να μείνετε ξυπνητοί.. η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει το ποτό είναι σχεδόν αμελητέα λόγω του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καφεΐνης, εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της απόσταξης.

Εάν θα δούμε στο κοντινό μέλλον, ένα νέο ποτό με βάση τα υπολείμματα καφέ δεν είναι σίγουρο. Είναι σίγουρο όμως ότι θα χρειαστεί ένα όνομα καλύτερο από το ‘Παραγωγή, χημικός χαρακτηρισμός και αισθητήριο προφίλ ενός καινοτόμου αλκοολούχου ποτού παρασκευασμένο από υπολείμματα αλεσμένου καφέ’.

Πηγή : science

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.