Γαμήλια έθιμα ανά τον κόσμο

Γαμήλια έθιμα ανά τον κόσμο, μύθος ή πραγματικότητα; Κάτι παλιό, κάτι καινούργιο, κάτι δανεικό και κάτι σε χρώμα μπλε…

02

 

1. Στο παρελθόν το γαμπρό τον επέλεγε ο πατέρας της νύφης κι αυτή έπρεπε να συμβιβαστεί με τις επιθυμίες του. Στην ιστορία πολλές πριγκίπισσες αναγκάστηκαν να παντρευτούν κάποιον τελείως άγνωστό τους για να αποτραπούν οικογενειακές ή εθνικές διαμάχες.

 

 

2. Η προκατάληψη ότι δεν πρέπει να δει ο γαμπρός τη νύφη τη νύχτα πριν το γάμο, ίσως προέρχεται από αυτούς τους λεγόμενους «κανονισμένους» γάμους, επειδή ίσως υπήρχε ο φόβος ότι ο γαμπρός μπορεί να υποχωρούσε αν δεν έβρισκε αρκετά ελκυστική τη νύφη.

 

3. Οι Ολλανδέζες αποδέχονται την πρόταση γάμου τοποθετώντας ένα μικρό καλάθι με γλυκά στο παράθυρο του γαμπρού. Έτσι και οι δύο ξέρουν ότι είναι η ώρα που πρέπει να αρχίσουν οι ετοιμασίες για τη μεγάλη μέρα.

 

Margaret_Forrest

Η λαίδη Φόρεστ φορώντας νυφικό φόρεμα βικτοριανού στιλ. Αυστραλία, 1876.

 

 

 

 

4. Στις αρχές της βικτοριανής εποχής το γνωστό σε όλους λευκό νυφικό αρχίζει να παίρνει μορφή και σχήμα.

 

 

 

 

5. Η νύφη φοράει ‘κάτι παλιό και κάτι καινούργιο’ τα οποία επισημαίνουν τη μεταφορά από την παλιά στην καινούργια ζωή.

 

il_340x270.442847956_iscw

 

 

6. Φοράει επίσης ‘κάτι δανεικό’ το οποίο υποδηλώνει το συναίσθημα του δούναι και λαβείν μέσα στην οικογένεια, και κάτι ‘μπλε’, γιατί θεωρείται ότι είναι το χρώμα της σταθερότητας αλλά και της αγνότητας.

 

 

7. Στην Ελλάδα οι νύφες βάζουν λίγη ζάχαρη μέσα στο γάντι τους για να εξασφαλίσουν μια γλυκιά ζωή.

 

1

 

 

8. Στην Ινδία ραντίζονται με άμμο χρυσού και περπατούν πάνω σε σκορπισμένα ροδοπέταλα ως ένδειξη οικονομικής ευημερίας και γονιμότητας.

 

 

 

 

2
9. Η προέλευση του νυφικού πέπλου είναι ακόμη ασαφής. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι είναι απομεινάρι της εποχής που οι γαμπροί έριχναν απλά μια κουβέρτα πάνω από τη γυναίκα της αρεσκείας τους και έτσι την έκλεβαν. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι αποτελούσε ένα μέρος του συμφωνημένου γάμου, έτσι ώστε ο γαμπρός να μη δει τη νύφη πριν δεσμευτεί επίσημα μαζί της. Στο παρελθόν επίσης θεωρούσαν ότι το πέπλο εμπόδιζε τα κακά πνεύματα που περικύκλωναν τη νύφη.

 

 

3

 

10. Όσον αφορά τους παράνυφους, ο πρωταρχικός τους ρόλος ήταν για να προστατεύουν τη νύφη, κι έτσι φορούσαν πάντα παρόμοια ενδυμασία μ’ αυτήν για να μπερδεύουν τα κακά πνεύματα.

 

 

11. Στην Κίνα οι γάμοι λαμβάνουν τόπο σε ναούς με ψηλά κατώφλια, λύνοντας έτσι το πρόβλημα των κακών πνευμάτων που πιστεύεται ότι δεν μπορούν να τα υπερπηδήσουν.

12. Την εποχή που οι γάμοι με το ‘κλέψιμο’ συνηθίζονταν κι ένας άντρας μπορούσε να απαγάγει όποια γυναίκα του άρεσε, ήταν καθήκον των παράνυφων να τη διαφυλάξουν. Ο κουμπάρος ή οι κουμπάροι, από την άλλη πλευρά, ήταν οι άντρες που βοηθούσαν το γαμπρό να ‘αρπάξει’ τη νύφη. Η αρπαγή παρέμεινε νόμιμη ως πράξη μέχρι και το 13ο αιώνα.

down_to_earth_australian_wedding2

 

13. Η νυφική ανθοδέσμη συμβολίζει μια γυναίκα ‘ανθισμένη’, δηλαδή ώριμη για γάμο. Τα δε κουφέτα είναι παλιά συνδεδεμένα με τη γονιμότητα. Μάλιστα πολλές φορές τα πέταγαν στους νεόνυμφους μαζί με το ρύζι, το οποίο αντιπροσώπευε τη σταθερότητα (για να ριζώσει ο γάμος).

 

5

 

14. Η βροχή το πρωί της μεγάλης μέρας θεωρείται πολύ θετικό σημάδι, όπως επίσης μια αράχνη στο νυφικό λέγεται ότι φέρνει χρήματα.

 

 

 

 

 

allison-and-dakota-wedding-M-24-550x366

 

15. Αν δει η νύφη μαύρη γάτα να περνάει από μπροστά της, στο δρόμο προς την εκκλησία, είναι σύμβολο καλής τύχης. Αντίθετα είναι κακός οιωνός να δει ο γαμπρός το νυφικό πριν το γάμο ή να δοκιμάσουν οι παράνυμφοι τη βέρα ή το πέπλο της νύφης.

 

 

16. Στην Αγγλία οι πολύ προληπτικοί μπορεί να ακυρώσουν το γάμο αν συναντούσαν στο δρόμο για την εκκλησία ένα γουρούνι ή μια τελετή κηδείας.

17. Η δε συγκινητική στιγμή που ο πατέρας συνοδεύει τη νύφη και την παραδίδει στο γαμπρό, έχει τη ρίζα της στην εποχή εκείνη που η κόρη θεωρείτο ιδιοκτησία του πατέρα. Έτσι αυτό το ‘δόσιμο’ σήμαινε απλά τη μεταφορά αυτής της εξουσίας από τον πατέρα στο καινούργιο ‘αφεντικό’.

18. Κατά τη διάρκεια της τελετής η νύφη έχει το δικαίωμα να πατήσει το πόδι του γαμπρού. Στη Συρία και την Τουρκία για παράδειγμα η νύφη και ο γαμπρός προσπαθούν να πατήσουν το πόδι του άλλου και ο νικητής είναι μοιραία αυτός που θα διοικεί το νοικοκυριό. Σε κάποια μέρη της Γερμανίας λέγεται ότι όταν ένας άντρας ελέγχεται από τη γυναίκα του, του έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι.

 

458c1d9295fe7b8899d73504a7b0d064

 

19. Η τοποθέτηση της βέρας στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, πιθανώς έχει την προέλευσή της στους αρχαίους Αιγυπτίους που πίστευαν ότι μια φλέβα του χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά. Πριν τον 17ο αιώνα οι Αγγλίδες φορούσαν τη βέρα τους στο δεξί χέρι, ενώ οι νύφες στην αρχαία Ρώμη προτιμούσαν τον αντίχειρά τους.

 

 

 

 

20. Στο παρελθόν τα γαμήλια δαχτυλίδια φτιάχνονταν από χόρτα. Για κάποιους γαμπρούς η βέρα ήταν ένδειξη ότι εμπιστεύονταν την περιουσία τους στη νύφη.

6

 

 

 

21. Η νύφη και ο γαμπρός κόβουν την τούρτα μαζί ως εγγύηση γονιμότητας στο γάμο τους. Σε πολλές χώρες λέγεται ότι αν οι ανύπαντροι βάλουν ένα κομμάτι από την τούρτα κάτω από το μαξιλάρι τους, θα δουν αυτόν ή αυτή που θα παντρευτούν. Στην Ελλάδα αυτό ισχύει με τα κουφέτα.

 

 

 

 

 

Groom-holding-bride-in-arms

 

 

22. Τέλος υπάρχει και η στιγμή που ο σύζυγος πλέον μεταφέρει τη νύφη αγκαλιά στο κατώφλι του καινούργιου τους σπιτιού. Λένε ότι έτσι την προστατεύει από τα κακά πνεύματα που μπορεί να παραμονεύουν μέσα στο νέο της σπίτι. Στη αρχαία Ρώμη πάλι πίστευαν ότι αυτό είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί πιθανό πέσιμο ή στραμπούλιγμα της νύφης, πράγμα που θα ήταν κακός οιωνός για το γάμο.

 

 

 

two reasons

Δύο... Ο πιο όμορφος αριθμός! Γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, γιατί μου αρέσει ακόμα να βλέπω "δύο ξένους", γιατί είναι μαγικό να έχεις δύο λόγους για να ζείς, να προσπαθείς και να καταφέρνεις... Γιατί δύο ψυχές μου χάρισαν τη ζωή! Γιατί "DD"... Το σκοτάδι του ενός, δυο μαζί το κάνουν φως!(Μ. Στόκας, Υπνόσακος)

Comments are closed.