Κρέμα κάστανο.

Επιτέλους ήρθε ο χειμώνας! Καθώς τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ο καιρός πρίν από δυο 24ωρα ήταν καθαρά Πασχαλινός είχαμε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα γιορτάσουμε φέτος όπως δείχνουν τα cart postal!

Όμως η ανατροπή έγινε! Ο καιρός «βάρυνε», οι άνεμοι δυνάμωσαν και τα πρώτα χιόνια ήδη έπεσαν! Όσοι από εσάς διαθέτετε γιαγιά, βάλτε την μπροστά στο αναμμένο τζάκι, δώστε της ένα παραμύθι ανά χείρας, σκορπίστε 2-3 κουτσούβελα στα πόδια της, αφού βέβαια της έχετε φορέσει σκούφο και νυχτικό, χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε κεριά  και αφήστε την να διαβάζει παραμύθια με τις ώρες! Αυτή είναι η συνταγή(μιας και σε μαγειρικό blog βρισκόμαστε),  για ένα live Χριστουγεννιάτικο cart postal!

Και αφού φτιάξαμε ένα ιδανικό, cozy, σκηνικό, που μας οδηγεί προς ολοταχώς στην καρδιά των εορτών, λέω να σας δείξω και μία κρέμα από κάστανο. Το κάστανο που είναι για μένα συνδεδεμένο άρρηκτα με τα Χριστούγεννα , είναι από τις ποιο αγαπημένες μου τροφές, με οποιαδήποτε μορφή και να του δώσουμε, σε γλυκά και φαγητά. Τη συνταγή για την κρέμα κάστανο την βρήκα στο περιοδικό του Στέλιου Παρλιάρου, «Γλυκές Ιστορίες» και η χρησιμότητά της είναι πολλαπλή. Εκτός του ότι μπορεί κάποιος να την φάει κυριολεκτικά με το κουτάλι, την αλείφουμε πάνω σε ψωμί σαν μαρμελάδα, την χρησιμοποιούμε για γέμιση σε τούρτες , σε τσουρέκια, τάρτες  ή φτιάχνουμε με αυτήν κέικ. Εγώ σήμερα θα σας δείξω την βασική συνταγή και σε λίγες μέρες θα αναρτήσω την συνταγή από το κέικ κάστανο που έφτιαξα χρησιμοποιώντας την.

Υλικά για 1 ½ κιλό

  1. 1 κιλό κάστανα ακαθάριστα
  2. 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  3. 500 γραμμάρια νερό και αρκετό ακόμη για το βράσιμο των κάστανων
  4. 750 γραμμάρια ζάχαρη
  5. 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
  6. 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ

 

Εκτέλεση:
Χαράζουμε τα κάστανα από την κορυφή προς τη βάση με ένα μαχαιράκι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει (όχι τα 500 γραμμάρια της συνταγής).
Προσθέτουμε το αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε λίγα λίγα και με τη μύτη ενός μαχαιριού τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 500 γραμμάρια νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους  από το εσωτερικό της βανίλιας, καθώς και ολόκληρο το κλωναράκι της. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ¾ του σιροπιού στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το όλον για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Είναι προτιμότερο να διατηρούμε την κρέμα του κάστανου στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!

Χρυσαυγή Μ.

www.laxtaristessyntages.blogspot.com

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.