Παιδιά και οικονομική κρίση

Είναι σαφές ότι πλέον η οικονομική κρίση αρχίζει να μας αγγίζει όλους. Δυστυχώς όλοι έχουμε διάφορα στο μυαλό μας, απόρροια της κρίσης που αυτό ισοδυναμεί με έλλειψη εργασίας, μειώσεις μισθών και είναι γεγονός πως κάποιοι από εμάς είμαστε στο σημείο που πλέον αγοράζουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που έχουμε παιδιά; Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την παραμικρή αλλαγή στη διάθεση των γονιών τους ακόμα και των αντιδράσεων τους. Ο Αμερικάνος καθηγητής ψυχολογίας Rond Conger προτείνει δέκα τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

1.Να μη κρύβουμε στα παιδιά τη αλήθεια. Επειδή έτσι και αλλιώς καταλαβαίνουν τα πάντα προσπαθήστε με λόγια που αρμόζουν στην ηλικία τους να τους δώσετε μια γενική περίληψη της κατάστασης.

2. Παραδεχτείτε την αγωνία σας. Είναι πολύ πιο άσχημο να σας βλέπουν ανήσυχους χωρίς να ξέρουν το γιατί.

3. Κρατήστε το διάλογο σε πρώτο ρόλο. Αυτή τη στιγμή που τα ΜΜΕ οργιάζουν φροντίστε να μετριάσετε λίγο τη κατάσταση.

4.Βάλτε όρια στις οικονομικές σας δυνατότητες. Συζητήστε μαζί για τον περιορισμό των εξόδων σας. Φτιάξτε μπροστά τους ένα οικονομικό πλάνο και συζητήστε για τα αποτελέσματα του.

5.Περιορίστε τις εντάσεις. Μπορεί να είστε συνεχώς σε μια ένταση αλλά προσπαθήστε να βρείτε διεξόδους μιλώντας σε κάποιο φίλο η στη σύντροφο σας.

6. Διατηρήστε τις οικογενειακές συνήθειες σας. Ενώ όλα μπορεί να πηγαίνουν πίσω εσείς μην αλλάξετε συνήθειες που αφορούν ειδικά τα παιδιά. Τις ώρες που παίζεται μαζί, το οικογενειακό μεσημεριανό φαγητό.

7.Ενημερώνεστε από τις ειδήσεις. Κάντε το αλλά χωρίς να είναι και τα παιδιά μπροστά.

8. Καταπολεμήστε το στρες στην οικογένεια. Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίντε μια βόλτα στο βουνό η στη θάλασσα, βρείτε δραστηριότητες να κάνετε μαζί. Υπάρχουν πολλές που δεν κοστίζουν τίποτα.

9.Αφουγκραστείτε τα παιδιά. Αν τα βλέπετε ανήσυχα αυτή τη δύσκολη περίοδο συζητήστε μαζί τους , δώστε τους το αίσθημα της ασφάλειας και ότι υπάρχει κάποιος εκεί που τα ακούει.

10. Δώστε τους το αίσθημα της ελπίδας. Πείτε τους ότι όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα εσείς θα κάνετε ότι είναι καλύτερο για να καλυτερέψουν.

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.