Πεζοπορία στο… βουνό

Η πεζοπορία είναι μια φυσική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το περπάτημα ως μέσο, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκγύμναση και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Σύμφωνα με την ιστορία της φυσικής κατάστασης, οι πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων ήταν οργανωμένες σε ένα νομαδικό τρόπο ζωής. Οι συνεχείς μετακινήσεις για τις ανάγκες εύρεσης τροφής, πρόσφεραν την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο.

Γενικές οδηγίες πεζοπορίας.

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην πεζοπορία είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας πεζοπορία με μια ομάδα ανθρώπων. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Γενικά μια ομάδα τριών ατόμων τουλάχιστον είναι η ασφαλέστερη λύση.

Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά.

Στον ενθουσιασμό σας μπορεί να ξεκινήσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να κουραστείτε και γρήγορα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Ο σταθερός ρυθμός στην πεζοπορία είναι πολύ σημαντικός αφού σταθεροποιεί την αναπνοή, ελαττώνει την πίεση που βάζετε στα πόδια, τους πνεύμονες και γενικά του σώματος κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσετε από πεζοπορία σε πεζοπορία.

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Πηγή :

bestrong.org.gr

Για την πεζοπορία στο βουνό λοιπόν ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι:

 • Το βασικότερο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια trekking.  Προτιμότερο είναι να διαλέξετε ένα ζευγάρι που πιάνουν τους αστραγάλους.
 • Επίσης, απαραίτητο είναι ένα μπουφάν ή αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, μάλλινος σκούφος, γυαλιά ηλίου, θερμο-εσώρουχα (αν κάνει πολύ κρύο) και καπέλο.
 • Καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας μια δεύτερη φανέλα και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
 • Απαραίτητο είναι επίσης ένα κουτί πρώτων βοηθειών με επιδέσμους, γάζες, ασπιρίνες, καταπραϋντικά για τον πόνο και αλοιφή για τυχόν τσιμπήματα από έντομα.
 • Στο σακίδιό σας πρέπει να υπάρχει νερό για τη συμπλήρωση υγρών καθώς και τροφές ελαφριές, αλλά πλούσιες σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί, σταφίδες, σοκολάτες κ.ά.
 • Το σακίδιό σας πρέπει να είναι αδιάβροχο, ανατομικό, να πιάνει καλά στην πλάτη και να μη δυσκολεύει τις κινήσεις σας.

 

Τι δεν πρέπει να κάνουμε:

 • Δεν κόβουμε κλαδιά δέντρων, θάμνους και λουλούδια.  Δεν περπατάμε έξω από τα μονοπάτια.
 • Δεν αφήνουμε κανένα σκουπίδι πίσω μας και “παράγουμε” όσο το δυνατόν λιγότερα.
 • Δεν ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιά στο ύπαιθρο.
 • Δεν χαράζουμε φλοιούς δέντρων, δεν γράφουμε στα βράχια.
 • Δεν αιχμαλωτίζουμε, δεν τραυματίζουμε και δεν σκοτώνουμε ζώα, πουλιά και έντομα.
 • Δεν πλησιάζουμε τις φωλιές των ζώων.
 • Δεν ξεριζώνουμε φυτά ούτε παίρνουμε χώμα για τις γλάστρες μας.
 • Δεν μεταφέρουμε στο ύπαιθρο το άγχος, την επιθετικότητα και τη μοναξιά της πόλης.

 

Ξεκινήστε λοιπόν το πιο οικονομικό άθλημα με τη παρέα σας και οι εικόνες θα είναι μαγικές. Με ένα μικρό googl-άρισμα θα βρείτε τα καταλληλότερα μέρη για πεζοπορία τόσο κοντά όσο και εκτός Αθηνών!

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.