Σέλινο και οφέλη για την υγεία!

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Εκτός από πηγή υγιεινής διατροφής, χρησιμοποιείται και στην εναλλακτική ιατρική.

celery-natural-healing-food

Οι σπόροι του, οι ρίζες, ο μίσχος και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κατακράτησης ούρων, στη νεφρική νόσο, στην υπέρταση και ακόμα και σε συγκεκριμένες σεξουαλικές διαταραχές.

Το σέλινο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αναστέλλει τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις παθήσεις όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα, και συντελεί σε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το σέλινο περιέχει ενεργά συστατικά που ονομάζονται φθαλίδες και συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος. Οι φθαλίδες χαλαρώνουν τους μύες των αρτηριών και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος ώστε να μην πιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία. Τα υγιή αιμοφόρα αγγεία συντελούν στην πρόληψη από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιακά νοσήματα. Η συμβολή του σέλινου στη μείωση της πίεσης του αίματος αποδίδεται επίσης στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Η υψηλή κατανάλωση αυτών των μετάλλων σχετίζεται με τη μείωση της πίεσης.

Η διατροφή που περιέχει σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου λαχανικού. Ο εκφυλισμός των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες είναι βασική αιτία πρόκλησης καρκίνου και εμποδίζεται από τις κουμαρίνες που περιέχει το σέλινο. Οι κουμαρίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τη δραστηριότητα των λευκοκυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφοντας επιβλαβή κύτταρα, όπως τα καρκινικά.

Το σέλινο περιέχει και ακετυλένιο το οποίο όπως υποστηρίζουν ορισμένες επιστημονικές μελέτες αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων.

e-diatrofi.org

konstantinos k

Αμφίχειρας κλέφτης ιδεών, σοφέρ μεθυσμένων ψυχών, ζωγράφος πλαστών εικόνων, έμπορος ακριβής ιστορίας, ίκαρος χωρίς φτερά.

Be first to comment