Σούπα φάβα με ντομάτα και σκόρδο

Σούπα φάβα με ντομάτα και σκόρδο μια συνταγή που την διαβάσαμε στο σελίδα του Γεύσεις Και Αρώματα Απο Την Πόλιν

1186181_144685792407164_1626983962_n

 

 

 

Υλικά – Για 6-8 άτομα

2 φλιτζάνια φάβα καθαρισμένη
2 φύλλα δάφνη
1 κουτ. γλυκού κούρκουμα ή μια καλή πρέζα σαφράν (κρόκο)
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
5-6 σκελίδες σκόρδο (όσο θέλετε) και έξτρα τηγανητές σκελίδες για στόλισμα
2 κ. σούπας κόκκοι κόλιανδρο, φρεσκοαλεσμένοι
1-2 κ. γλυκού μπούκοβο ή 3-4 μικρές ξερές καυτερές πιπεριές
1 κ. σούπας ντοματοπελτέ
2 φλιτζάνια ντοματάκια ψιλοκομμένα
αλάτι
1 κ. γλυκού κύμινο, ή περισσότερο, όσο θέλετε
χυμό από 1-2 λεμόνια

 

Εκτέλεση

Βάλτε τη φάβα σε σίτα και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Μεταφέρετε σε κατσαρόλα και βάλτε νερό να τη σκεπάζει, και να περισσεύει από πάνω 3-4 εκ., προσθέστε και τη δάφνη και βάλτε να πάρει βράση.

Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατώνοντας συχνά, και προσθέτοντας επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να γίνει χυλός. 5-10 λεπτά προτού να κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε τα κούρκουμα ή το σαφράν και ανακατώστε. Προσοχή να μη στεγνώσει και κολλήσει στην κατσαρόλα, γιατί θα πρέπει να την πετάξετε και να ξαναρχίσετε από την αρχή.

Πετάξτε τη δάφνη και μεταφέρετε τη φάβα σε γαβάθα. Αν θέλετε λεία σούπα, περάστε από σίτα ή λιώστε στο μπλέντερ. Ξεπλύνετε και σκουπίστε την κατσαρόλα. Χτυπήστε τις σκελίδες σκόρδου με το πλάι μεγάλου μαχαιριού να λιώσουν, βγάλτε το φλούδι και κόψτε σε φετάκια.

Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Βάλτε και το κόλιανδρο και το μπούκοβο ή τις πιπεριές, ανακατώνοντας 1-2 φορές. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατώστε, να γυαλίσει. Αδειάστε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέστε τη φάβα, βάλτε αλάτι και το κύμινο. Βράστε 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό, αν είναι πολύ πηχτή η σούπα.Κατεβάστε από τη φωτιά, και βάλτε λεμόνι. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε σε μικρές γαβάθες, περιχύνοντας με επιπλέον ελαιόλαδο, στολίζοντας με τηγανισμένες σκελίδες σκόρδο ή φετάκια λεμόνι, και πασπαλίζοντας με κόλιαδρο.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.