Στα Καλάβρυτα για φθινοπωρινές διακοπές!

Τα Καλάβρυτα απέχουν µόλις 2 ώρες από την Αθήνα και αποτελούν ένα από τα οµορφότερα θέρετρα.

369_stathmos

Συνιστάτε για  βόλτες  στα δεκάδες µαγαζάκια του κεντρικού δρόµου, αλλά και επισκέψεις στα
αξιοθέατα (Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος, Τόπο Θυσίας, Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ 5 χλµ. έξω από το χωριό δεσπόζει η Μονή της Αγίας Λαύρας)

Kalavrita

Τα Καλάβρυτα βρίσκονται, λοιπόν, σε υψόμετρο 756 μέτρων και έχουν περίπου 2.300 κατοίκους. Είναι χτισμένα στη θέση της αρχαίας πόλης Κύναιθας, στο λεκανοπέδιο του Καλαβρυτινού (ή Ερασινού) ποταμού, στις πλαγιές των Αροανίων Ορέων και απέχουν 77 χλμ. από την Πάτρα και 171 χλμ. από την Κόρινθο. Την εποχή της Φραγκοκρατίας, τα Καλάβρυτα ήταν έδρα βαρονίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η πόλη κάηκε δύο φορές από τους Τούρκους. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Καλάβρυτα ανέπτυξαν έντονο αντιστασιακό κίνημα κατά της γερμανικής Κατοχής.

kalavrita-odontotos-650

Ο οδοντωτός είναι ένα μικρό τρενάκι, με δύο μόνο βαγόνια για τους επιβάτες. Ονομάστηκε έτσι επειδή χρησιμοποιεί ένα ειδικό «δόντι» ­που βρίσκεται κάτω από τα βαγόνια και την ατμομηχανή­, με το οποίο επιτυγχάνει σταθερότερη ανάβαση και κατάβαση της πλαγιάς. Κατασκευάστηκε επί γερμανικής Κατοχής, πάνω σε ένα παλαιότερο σχέδιο από τα τέλη του 19ου αιώνα, ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά γερμανών στρατιωτών και πολεμικού υλικού, αλλά και να επιτυγχάνεται ­κατά το μέγιστο­ ο έλεγχος της ορεινής περιοχής.

Επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ζαρούχλας. Μέσα στις καστανιές και τα έλατα, η Ζαρούχλα υπόσχεται ρομαντικούς περιπάτους και εξερευνήσεις. Ενα πέρασμα από τις κοντινές πηγές, από τα ξωκλήσια της Παναγιάς και της Αγίας Τριάδος, αλλά και από το πυκνόφυτο δάσος της περιοχής, θα σας πείσει. Αν πάλι πεινάτε, στο οινομαγειρείο θα γευθείτε ζεστές σούπες με μπαχαρικά, ενώ για τους κρεατοφάγους το κοκορέτσι είναι η καλύτερη επιλογή!

mega

Δοκιμάστε οπωσδήποτε… σπεντζοφάι!!

konstantinos k

Αμφίχειρας κλέφτης ιδεών, σοφέρ μεθυσμένων ψυχών, ζωγράφος πλαστών εικόνων, έμπορος ακριβής ιστορίας, ίκαρος χωρίς φτερά.

Be first to comment