Τα βρέφη έχουν έμφυτα ένστικτα που χάνουν όσο μεγαλώνουν;

Ονομάζονται αρχέγονα αντανακλαστικά και πρόκειται για αντανακλαστικές αντιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα των βρεφών, που όμως δεν συνεχίζουν να υφίστανται στο νευρολογικό σύστημα του ενήλικα.

via http://tinygreenmom.com

Ως απόκριση σε διαφορετικά ερεθίσματα, τα βρέφη παρουσιάζουν διάφορα αντανακλαστικά, κυρίως για λόγους επιβίωσης. Για παράδειγμα, όταν πεινάνε ή τους ακουμπάει κάποιο άλλο άτομο, εμφανίζουν το αντανακλαστικό αναζήτησης της θηλής του μαστού, που τα βοηθά ενστικτωδώς να βρουν το μητρικό στήθος για να τραφούν.

Το αντανακλαστικό του εναγκαλισμού («Moro Reflex») εμφανίζεται όταν μετακινείται το κεφάλι του βρέφους. Η αντίδραση όλων των βρεφών είναι η ασυνείδητη έκταση του κεφαλιού και των ποδιών, τα χέρια τους υψώνονται στον αέρα, οι παλάμες κοιτάνε προς τα πάνω, τα δάχτυλα τεντώνονται και αρχίζουν να κλαίνε δυνατά.

Τα αντανακλαστικά αυτά εξαφανίζονται καθώς το βρέφος μεγαλώνει και αυτό γιατί οι μετωπιαίοι λοβοί αρχίζουν σιγά-σιγά να τα διαγράφουν.

Δυστυχώς, τα άτομα με μη φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη διατηρούν κάποια από τα αρχέγονα αντανακλαστικά, όπως για παράδειγμα την εγκεφαλική παράλυση και η βεβιασμένη διαγραφή τους μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, τραυματική βλάβη και εγκεφαλικά επεισόδια.

πηγή : en.wikipedia

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.