Αβοκάντο για καλή υγεία

Πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ότι το αβοκάντο (avocado) έπρεπε να αποκλείεται από τη δίαιτα καθώς περιέχει πολλά λιπαρά (κάτι σπάνιο για φρούτο) και άρα πολλές θερμίδες. 

abokanto_2

 

Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους παρέχει 228 θερμίδες, εκ των οποίων το 70% προέρχονται από λίπος (100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 8,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνες και 14,5 γραμμάρια λίπος). Όμως το αβοκάντο είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες ότι περιέχει το καλό λίπος, αυτό που επηρεάζει θετικά τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) και προστατεύει την καρδιά.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν αβοκαντο έχουν διατροφή καλύτερης ποιότητας, υψηλότερη «καλή» (HDL) χοληστερόλη (χοληστερίνη) , μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, χαμηλότερο σωματικό βάρος και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και μικρότερη περίμετρο μέσης.

Το αβοκάντο είναι μια τροφή  πλούσια σε μονοακόρεστο λίπος, το οποίο σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ελαττώνεται κατά 19%, σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές της παρούσας ανάλυσης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το μονοακορεστο λιπος ρίχνει τη χοληστερινη. Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο μονοακόρεστο λίπος (περιεκτικότητα 75%).

Πηγή healthyliving.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.