Από ποια ηλικία καταλαβαίνουν τα παιδιά τι βλέπουν στην τηλεόραση;

Από ποια ηλικία καταλαβαίνουν τα παιδιά τι βλέπουν στην τηλεόραση;

synopsis

 

Όταν παιδιά κάτω του ενός έτους βλέπουν τηλεόραση, βλέπουν μόνο έγχρωμες εικόνες οι οποίες τρεμοπαίζουν. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους αρχίζουν και καταλαβαίνουν μηδαμινά κομμάτια της πλοκής (βρεφικές/παιδικές εκπομπές) και ορισμένα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν. Στη βρεφική ηλικία για τα παιδιά είναι πιο σημαντικές για την ανάπτυξη τους (νοητικά, κοινωνικά) άλλες δραστηριότητες .Θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν ή να τα πετάξουν.

Η τηλεόραση δεν συμβάλει ουσιαστικά σε κάτι στην βρεφική ηλικία. Η τηλεόραση είναι ίσως μια εύκολη λύση για μία μητέρα η οποία είναι κουρασμένη και θέλει λίγο χρόνο για χαλάρωση. Καλό είναι όσο μπορεί κανείς να «αναβάλει» την επαφή με την τηλεόραση μέχρι την ηλικία περίπου των 3 χρονών και να δώσει έμφαση σε άλλα ερεθίσματα, όπως να δείτε παρέα εικόνες από βιβλία, ν’ ακούσετε CD με μουσική ή αφηγήσεις παραμυθιών, να χορέψετε ή να τραγουδήσετε για το παιδί ή μαζί του, να κάνετε παρέα γυμναστική.

Υπάρχουν πολλά βιβλία με προτάσεις για δραστηριότητες ακόμη και για την βρεφική ηλικία. Προτιμήστε να δείτε τηλεόραση αφότου το παιδί έχει πάει για ύπνο. Μην θεωρηθεί βέβαια ότι εάν το παιδί έχει δει τηλεόραση σε περιορισμένο χρόνο και με ελεγχόμενο περιεχόμενο μέχρι την ηλικία των 3, θα συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο. Το παιδί σας αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα και άσχετα από αν δεν καταλαβαίνει τι βλέπει, ο ήχος και η ποικιλία εικόνων μπορούν να το κάνουν πολύ ανήσυχο. Μην έχετε τηλεόραση ανοιχτή ειδικά τις βραδινές ώρες. Ακόμη και εάν το μωρό δεν παρακολουθεί, οι εναλλαγές των ήχων το κάνουν ανήσυχο. Η ζεστή αγκαλιά και η φωνή της μαμάς (νανούρισμα) είναι η τέλεια μέθοδος για να το ηρεμήσετε αν έχει υπερένταση. Η τηλεόραση εντείνει την ανησυχία του αντί να την κατευνάζει.

Paidorama.com

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Be first to comment