Ντάκος ο κρητικός

Απλή, λιτή και θρεπτική συνταγή. Δροσερή γεύση για το καλοκαίρι αλλά και έντονη ανάλογα με τον τύπο του τυριού που θα χρησιμοποιηθεί. Πανάρχαια τροφή των χωρικών και των βοσκών της Κρήτης. Παξιμάδι (αποξηραμένο ψωμί), λάδι, μυζήθρα (η αυθεντική εκτέλεση έχει την παχιά με όλα τα λιπαρά της ξινομυζήθρα) ντομάτα και λίγο αλάτι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Με τυρί χαμηλότερο σε λιπαρά ή με φέτα, με περισσότερα μυρωδικά ή και λαχανικά.

photo via: mundgericht.de

Υλικά

2 κριθαρένια παξιμάδια (στρογγυλά)

1 μικρή ώριμη ντομάτα

2 κουταλιές τριμμένο τυρί φέτα ή φρέσκια ξινή μυζήθρα

Αλάτι

Λάδι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Βρέχουμε, εάν θέλουμε, τα παξιμάδια ελάχιστα με νερό. Τρίβουμε την ντομάτα και την βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα ή τη φέτα πάνω από την ντομάτα, και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.

 

Τι προσέχουμε

Για δίαιτα καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τα άσπρα τυριά με χαμηλά λιπαρά. Προσπαθήστε να μην ξεφύγετε στο αλάτι. Αν χρησιμοποιήσετε φέτα καλύτερα να μην βάλετε καθόλου.

πηγή : diatrofi.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.