Διακοπές στους Αρκιούς

Οι Αρκιοί είναι σύμπλεγμα νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκουν στα Δωδεκάνησα,που στην πραγματηκότητα είναι περισσότερα από δώδεκα.

ar4

 

Οι Αρκιοί είναι στ αλήθεια μοναδικό μέρος λόγω της μακράς και πολύπλοκης ιστορίας τους. Το νησί βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα στα γύρω νησιά και την Τουρκία,που βρίσκεται στα 30 km σε ευθεία γραμμή.

ar1

Οι Αρκιοί είναι από τα λίγα ελληνικά νησιά όπου το 3/4  της επιφάνειάς του δεν κατοικείται και είναι απαλλαγμένο απο την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όμορφη θέα, μαγευτικό τοπίο,ηρεμία και ησυχία κάνουν το νησί το τέλειο μέρος για διακοπές. Εκτός τουριστικής περιόδου,μόνο 50 άνθρωποι κατοικούν το νησί ,οι οποίοι ζουν από την αλιεία και την εκτροφή ζώων,κυρίως κατσικιών.

ar3

Εκτός από την ησυχία και τη γαλήνη στους Αρκιούς μπορεί κανείς να βρει ενδιαφέροντα μέρη και όμορφες παραλίες. Η καλύτερη λέγεται Τηγανάκια,ξακουστή για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της.Τα βράχια την προφυλάσσουν από το δυνατό αέρα και γι αυτό είναι τέλεια για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.Άλλες παραλιές είναι το Λιμνάρι,η Πατελιά,ο Καψαλιασμένος και πλήθος από μικρούς γοητευτικούς κόλπους.

ar2

Αν χορτάσατε την ηλιοθεραπεία,καλή ιδέα είναι να κάνετε περιπάτους στο νησί. Μπορείτε να επισκευθείτε τα ερείπια του παλιού ιταλικού Παρατηρητηρίου στο ΒΔ μέρος του νησιού από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα σπήλαια που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.

Όπως όλα τα ελληνικά νησιά,οι Αρκιοί έχουν τα δικά τους παρεκλήσια και εκκλησίες. Η πιο γραφική είναι η εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας,στα ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού,στον υψηλότερο ΒΑ λόφο.Εκτός από το λιτό εσωτερικό του ναού, είναι αξιοθαύμαστη η θέα στα γύρω νησιά. Αξίζει επήσεις να επισκευθείτε τις εκκλησίες Άγιοι Ανάργυροι,Μεταμόρφωση και Άγιος Ελευθέριος.

ar5

 

Όταν δύσει ο ήλιος,οι κάτοικοι του νησιού συνάντιούνται στις ταβέρνες. Η πιο γνωστή για την έξοχη τοπική κουζίνα είναι η ταβέρνα του Νικόλα που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του νησιού,στην πλατεία,με θέα στη θάλασσα,δίπλα στο λιμάνι Πόρτο-Αυγούστα. Αυτό είναι το κεντρικότερο σημείο όπου όλοι οι κάτοικοι συναντιούνται καθημερινά.

Σ’ αυτή την πλατεία γίνεται και το γνωστό Πανηγύρι στις 23 του Αυγούστου.Εκείνη τη μέρα όλες οι ταβέρνες βγάζουν στην πλατεία τα τραπέζια τους και γιορτάζουν όλοι μαζί ,με τοπικό φαγητό,ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς μέχρι το πρωί.

Οι ντόπιοι με τη φιλοξενία ,την απλότητα και την ειλικρίνειά τους κάνουν όποιον επισκέπτεται το νησί να θέλει να ξανάρχεται. Θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες στο http://arki-island.eu

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.