Eφηβες ξανά μέσα από τα αγαπημένα μας Martens και Timberland!

Τα χρόνια πέρασαν, εμείς μεγαλώσαμε, άλλες γενιές ήρθαν στο προσκήνιο και η τάση της μόδας μας πρόσταξε να γίνουμε έφηβες ξανά μέσα από τα αγαπημένα μας Martens και Timberland! Αυτό το χειμώνα λοιπόν θα «βρομήσει» ο τόπος με τις δυο αγαπημένες εταιρείες ή παπούτσια τέτοιου τύπου που από πέρυσι έχουν ξεκινήσει να ζεσταίνουν τα κάτω άκρα σε όλο τον κόσμο. Οι διάσημες κυρίες του πλανήτη άλλα και πολλές Ελληνίδες μας «έδειξαν» την προτίμηση τους με τις εμφανίσεις τους.

DrMartens_Boots_50years

Dr Martens… ο Δρ Ματρινς έκανε αυτές τις μπότες πρώτη φορά για το Γερμανικό στρατό. Μετα το 1945 τραυματίστηκε όταν έκανε σκι στις Βαυβαρικές Άλπεις και διαπίστωσε ότι οι μπότες είναι κάπως άβολες και τις τροποποίησε ελαφρώς. Αργότερα δέχτηκε πρόταση από έναν μεγάλο παραγωγό υποδημάτων της Αγγλίας και έτσι για ξεκίνησε η μαζική παραγωγή αυτού του τύπου της μπότας με την επωνυμία Dr Martens Airwair bouncing soles.
Στο ξεκίνημα της κυκλοφορίας τους και για πολλές δεκαετίες φοριόνταν από βιομηχανικούς εργάτες, αστυνόμους, εργαζομένους ταχυδρομείων κτλ κτλ. Γύρω στην δεκαετία του ’60 οικειοποιήθηκε από «περιθωριακές» ομάδες όπως οι skinheads και αργότερα στο Punk κίνημα. Μέχρι τις μέρες φοριούνται ακόμα και είναι σήμα κατατεθέν η κίτρινη ραφή καθώς και ένα σύμβολο του ευρύτερου Rock κινήματος όπως και τα αγαπημένα μας all-star άλλωστε.

timberland_01_02

Timberland… Η μάρκα Timberland με της κίτρινες μπότες έχει «κερδίσει» τα πόδια των ταξιδιωτών σε όλες της χώρες…
Αυτά τα παπούτσια έχουν μπει στην παγκόσμια ιστορία, στην σειρά με τα τζιν και την Coca Cola. Η εταιρία Timberland ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1952 από τον Neytanom Suorttsom. Όταν δημιούργησε το φιλόδοξο σχέδιο με της αδιάβροχες μπότες, δεν είχε σκεφτεί ότι μετά από κάποιο καιρό θα κερδίσει δισεκατομμύρια με αυτά τα κίτρινα παπούτσια!
Ποια παράξενα γεγονότα συνδέονται όμως με την ιστορία των Timberland;
1) Το μοντέλο παπουτσιού είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί από άνδρες και γυναίκες! O Neytanom Suorttsom το σχεδίασε με τέτοιο τρόπο προκειμένου να πάρει περισσότερους πελάτες.
2) Κανένας δεν ξέρει σίγουρα γιατί τα κλασικά Timberland είναι κίτρινα. Λένε όμως ότι επιλέχθηκε αυτό το χρώμα… για να μην ρίχνουν οι ξυλοκόποι τα δέντρα στα πόδια τους! Παλιά τα αδιάβροχα παπούτσια χρησιμοποιούνταν μόνο ως μπότες εργασίας και δεν έκαναν αντίθεση με τη λάσπη στο δάσος. Έτσι όμως δεν τα έβλεπαν οι ξυλοκόποι και συχνά είχαν ατυχήματα! Τα κίτρινα Timberland, όμως, φαίνονται από μακριά…
3) Για πρώτη φορά στην δημιουργία των παπουτσιών χρησιμοποιήθηκε το νήμα από το νάιλον αντί για το βαμβακερό. Αυτό το νήμα κάνει της μπότες να είναι ευέλικτες και στιβαρές. Στην Αμερική λένε για πλάκα, ότι ένας άνθρωπος στη ζωή του θα αναγκαστεί να πάρει μόνο ένα ζευγάρι Timberland και θα το φοράει όλη του τη ζωή.
4) Ο Neytanom Suorttsom σχεδίασε μια μοναδική τεχνολογία. Το άνω δέρμα του παπουτσιού και η σόλα από καουτσούκ ενώνονται χωρίς νήμα – για αυτό και είναι αδιάβροχα τα παπούτσια.
5) Και μην ξεχνάτε ότι έγιναν το σήμα της… αμερικανικού Rap! Οι εκπρόσωποι αυτής της μουσικής κουλτούρας κυκλοφορούν συχνά με της μπότεςTimberland και οι θαυμαστές τους ακολουθούν σε αυτήν τη μόδα. Και ταξιδιώτης και ράπερ μαζί δηλαδή…

two reasons

Δύο... Ο πιο όμορφος αριθμός! Γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, γιατί μου αρέσει ακόμα να βλέπω "δύο ξένους", γιατί είναι μαγικό να έχεις δύο λόγους για να ζείς, να προσπαθείς και να καταφέρνεις... Γιατί δύο ψυχές μου χάρισαν τη ζωή! Γιατί "DD"... Το σκοτάδι του ενός, δυο μαζί το κάνουν φως!(Μ. Στόκας, Υπνόσακος)

Comments are closed.