Εκδρομή στη Ζαρούχλα

Βγαίνουμε από την Ολυμπία Οδό από τον κόμβο της Ακράτας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με προορισμό τη Ζαρούχλα. Αρχικά διασχίζουμε αμπελοκαλλιέργειες αλλά όσο κερδίζουμε υψόμετρο πυκνώνουν τα πεύκα και τα έλατα. Στα δεξιά μας κυλάει ο ποταμός Κράθις, όπου βέβαια αφθονούν τα πλατάνια.

Περίπου στα 18 χλμ. από την εθνική οδό θα προσέξουμε στα δεξιά μας πινακίδες προς λίμνη Τσιβλού. Στρίβουμε δεξιά, περνάμε το ποτάμι και σε 3-4 χλμ. καλοπατημένου χωματόδρομου αντικρύζουμε τη λίμνη, που δημιουργήθηκε στα 760 μ. υψόμ. το 1913, όταν προκλήθηκε έντονη και εκτεταμένη κατολίσθηση του βουνού, που εγκλώβισε τα νερά του ποταμού και τα οποία με τη σειρά τους έπνιξαν το παλιό χωριό Τσιβλός που σήμερα βρίσκεται κάτω από το νερό. Το βάθος υπολογίζεται γύρω στα 70 μέτρα. Επιβάλλεται μια πεζοπορία γύρω από τη λίμνη: δε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Σε αρκετά σημεία μάλιστα υπάρχει και αμμουδιά. Δεν είναι το καλοκαίρι λίγοι όσοι τολμούν μια τριπλή βουτιά: στη θάλασσα, στο ποταμάκι και στη λίμνη. Αλλού πάλι τα κλαδιά από τα έλατα ακουμπάνε στην επιφάνεια της λίμνης! Παντού γύρω πράσινο. Πράσινο και μπλε. Ή σχεδόν παντού διότι τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν και οι απαραίτητες ταβέρνες.
Επιστροφή στον δρόμο προς Ζαρούχλα. Από εδώ και πάνω όσα χωριά συναντούμε ανήκουν στα λεγόμενα Κλουκινοχώρια που έβγαζαν κάποτε φημισμένους μαστόρους της πέτρας, όπως βέβαια και τα Λαγκάδια Αρκαδίας.
Σε λίγο άλλες πινακίδες προς αριστερά για τα χωριά Χαλκιάνικα, Βουνάκι και Αγ.Βαρβάρα (τόπο καταγωγής του μεγαλοεργολάβου Χρήστου Αρφάνη, ο οποίος έχει ομορφύνει το χωριό του με πλακόστρωτους δρόμους, βρύσες, γήπεδο μπάσκετ και ένα μικρό ξενώνα, που βρίσκεται στην πλατεία και αυτή την εποχή ανακαινίζεται.

Έχοντας διανύσει 34 χλμ. από την παραλιακή εθνική και οδεύοντας στο τέλος της ελατοσκέπαστης ρεματιάς μας υποδέχεται η γραφική Ζαρούχλα στα 1100 μ. υψόμετρο, με τα καλοδιατηρημένα της πυργόσπιτα, ένας από τους πλέον ανερχόμενους χειμερινούς προορισμούς της ορεινής Αχαΐας. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από έλατα, καστανιές και καρυδιές. Οι δε μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας φτάνουν τους 20-25.

Ας κάνουμε μια μικρή βόλτα. Σώθηκε (και μετατράπηκε σε ξενώνα) ο πύργος του οπλαρχηγού Ασημάκη Φωτήλα περίπου 300 ετών. Επίσης ο πύργος του οπλαρχηγού και προκρίτου των Καλαβρύτων Σωτήρη Χαραλάμπη, αν και σε όχι άριστη κατάσταση. Πάνω από τον ξενώνα «ο Πύργος της Ζαρούχλας» βρίσκεται και το εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι της Αγ.Τριάδας το οποίο έχει μερικώς συντηρηθεί εξωτερικά.

Μέσα στο χωριό κυλάει και το ρέμα του Ασωπού που πηγάζει από τη θέση Κεφαλόβρυσο ή Κρυονέρι και ενώνεται με τον Κράθι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Ακριβώς δίπλα στο ποταμάκι θα βρούμε το καφέ-μπαρ ΣΤΟ ΡΕΜΑ (τηλ. 2696034039 & 6976036271), όπου ο κος Πέτρος με τη σύζυγό του Εύα βάζουν καλή ξένη ροκ αλλά και τζαζ ή ακόμη και μπλουζ «μέχρι τις 3:00» όπως γράφει μια πινακίδα στον τοίχο.

Στον κεντρικό δρόμο θα βρούμε 4-5 πέτρινες βρύσες, το Cafe Lounge Bar Νώνακρις (τηλ. 6944685003), τρία μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα (το ένα είναι η «Αριάδνη» τηλ. 6976883991, το δεύτερο το «Λίγο απ’ όλα» τηλ. 2696034693 και 6977988066 και το τρίτο λίγο πιο πάνω, το «Πέτρινο της Κατερίνας» έχει συν τοις άλλοις και τσιγάρα και φιλμ και μπιζού και γλυκά του κουταλιού και ζυμωτό ψωμί!), το καφέ «Αγορά» (τηλ. 6976892913) και πέντε ταβέρνες.

Ο κεντρικός δρόμος μετά τις ταβέρνες συνεχίζει και έξω από τη Ζαρούχλα, χωματόδρομος βατός το καλοκαίρι αλλά αδιάβατος όταν έχει χιόνια, μπαίνει σε πανέμορφο δάσος και καταλήγει στο Ν. Κορινθίας και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Φενεού και την τεχνητή λίμνη Δόξα.

Ευχαριστούμε το partetavouna.blogspot.gr για το καταπληκτικό και άκρως κατατοπιστικό άρθρο του.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.