Έκθεση Memoria

2-4 εως 12-5-2012 από τους Ηρώ Βαρβαρίτη, Βάζω Γκαβαϊσέ, Εύα Μαραθάκη, Χρήστος Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαδάτος, Έφη Σπύρου, Λεόντιος Τουμπουρής.

Επιμέλεια: Ευά Μαραθάκη, Κωνσταντίνος  Αργιανάς.

Στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας η επι-στροφή στο παρελθόν δείχνει να είναι πιο επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Στην ομαδική έκθεση memoria επτά σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες καταπιάνονται με τα ζητήματα της ταυτότητας και της μνήμης, με την ιστορία και την ιστορία της τέχνης.

Δύο βασικού άξονες τέμνουν νοητά το σύνολο των έργων της έκθεσης: Η συλλογική μνήμη και η επίσημη ιστορία συνυπάρχουν με το ατομικό, τις προσωπικές μνήμες, την υποκειμενική ματιά στη τέχνη και την ιστορία. Σύγχρονοι καλλιτέχνες  επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την ιστορία της τέχνης , <<ανασκάπτουν>> το παρελθόν, άλλοτε το καταγράφουν και το ερμηνεύουν και άλλοτε το μετά-δομούν συνθέτοντας  έτσι μια αρχαιολογία της μνήμης.

Η έκθεση memoria αποτελεί μια απόπειρα ερμηνείας διάφορων ιστοριών, της επίσημης αλλά και της προσωπικής ιστορίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πρωτοκαθεδρία της ζωγραφικής  (και του σχεδίου) στην έκθεση γεγονός που καταδεικνύει ότι, στο εικοστό πρώτο αιώνα, η τέχνη της δυτικής παράδοσης κάθε άλλο παρά παρωχημένη  είναι.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου πολλοί διατείνονται πως έχουν εκλείψει οι <<μεγάλες αφηγήσεις>> και πως έχει επέλθει το τέλος της Ιστορίας, η στροφή των καλλιτεχνών στο παρελθόν, άλλοτε σαφής και άλλοτε λανθάνουσα, δεν αποσκοπεί να διαδραματίσει ούτε νοσταλγικό ούτε παραμυθητικό ρόλο.

Σε μια κοινωνία όπου το μετανεωτερικό  Zeitgeist επικρότησε, ίσως και επέβαλε, το <<θάνατο>> του καλλιτεχνικού υποκειμένου, το παρελθόν,  η μνήμη και η ιστορία αποτελούν για τους εικαστικούς της έκθεσης το <<όχημα>> προκειμένου αυτοί να επαναπροσδιορίσουν τη δική τους ταυτότητα και να επανακαθορίσουν το δικό τους ρόλο στη σύγχρονη εποχή.

 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή | Κασσαβέτη 18 & Γρ. Αυξεντίου, 145 62, Κηφισιά.

Τηλ 210 8019975,  Fax 210 6777494, email iett@tsichlaw.gr, www.iett.gr

 

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.