Ενεργειακό τζάκι

Είναι μόδα? Είναι αίσθηση οικονομίας? Είναι πραγματική οικονομία? Ό,τι και αν είναι πλέον οι σύγχρονοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ενεργειακά τζάκια στην κατασκευή ενός σπιτιού. Τι είναι όμως το ενεργειακό τζάκι?

Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 

1.Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.

Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά , με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου μέχρι 60-70 m².

1. Κύρια είσοδος και ρυθμιστής εισαγωγής αέρα καύσης (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ξύλων)

2. Air wash (εισαγωγή αέρα για την μείωση λερώματος του τζαμιού)

3. Εξαγωγή καπναερίων

4. Είσοδος φρέσκου αέρα για θέρμανση

5. Φρέσκος αέρας για θέρμανση μεταξύ συσκευής και περιβλήματος.

6. Κίνηση του αέρα καθώς θερμαίνεται

7. Έξοδος θερμού αέρα από περσίδες στον χώρο

 

 

2. Τριπλού τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.

 

Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες , από όπου διοχετεύονται στον χώρο.

Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m².

 

Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων.

 

Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι.

 

Το τζάκι τοποθετείται στο σπίτι, αφού στρωθούν τα μάρμαρα ή πλακάκια. όμως, αν πρόκειται περί ξύλινου πατώματος, τότε το τζάκι τοποθετείται πριν από το ξύλινο πάτωμα.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.