Έκθεση «Φοριέται η Κινηματογραφική Τέχνη;»

30 Έλληνες καλλιτέχνες συναντούν τις εμβληματικές μορφές του Μιχάλη Κακογιάννη, εμπνέονται από τους αισθητικούς του δρόμους και δημιουργούν σοφιστικέ ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα αλλά και χειροποίητες συνταγές ομορφιάς.

Εικαστικές Αναλογίες ενός Κινηματογραφικού Θρύλου

Φοριέται η Κινηματογραφική Τέχνη;

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00

με ένα εναλλακτικό μουσικό σχόλιο, προβολή video art και σύγχρονο χορό με αφορμή ταινίες του Μ. Κακογιάννη

Πλάνα ασπρόμαυρα, δυνατά, αναδύονται μέσα από τη ροή του χρόνου κι έρχονται στο προσκήνιο σύγχρονα, μορφοποιημένα από τους καλλιτέχνες του WhiteBox, που κάνουν focus στις εμβληματικές μορφές του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη. Εμπνέονται από τη γοητεία, το μυστήριο, τη φρεσκάδα, το δράμα, τη ζωηράδα, την πονηριά, τη δύναμή τους και δημιουργούν χειροποίητα, περίτεχνα κοσμήματα και σοφιστικέ ρούχα και εκθέτουν τις χρηστικές δημιουργίες τους στους χώρους του ΙΜΚ.

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00 με μια διαφορετική ερμηνεία στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, ένα εναλλακτικό μουσικό σχόλιο, μια μετάφραση /παράφραση των εικόνων και των συναισθημάτων που τυλίγουν τις ιστορίες και τους χαρακτήρες των ταινιών.

 

Η φιγούρες της Ηλέκτρας και του Ορέστη μέσα από τους στίχους του Nick Cave, η διαχρονικά τραγική ιστορία της Ιφιγένειας σε ταύτιση με το «story of Isaac» του Leonard Cohen, η μελαγχολική παρουσία της Έλλης Λαμπέτη στο «Kορίτσι με τα Mαύρα» μέσα από την σκοτεινή ατμόσφαιρα του Scott Walker, η μοιρολατρική αδράνεια που διέπει τους χαρακτήρες στο «Βυσσινόκηπο» που εκφράζεται έμμεσα στα λόγια του David Bowie, άλλα και ο Ζορμπάς, σε ένα ανάπηρο, ασυντόνιστο και λυπηρό συρτάκι, ερμηνευμένο υπό την σχεδόν αγνώριστη πια μελωδία του Θεοδωράκη. Αυτές και πολλές άλλες εικόνες και ιστορίες από τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη υπό τον ήχο του πιάνου και τη φωνή του Βασίλη Μπαμπουνη, το video art του Δημήτρη Λάγγα, και το χορό των Ελένης Πανταζάτου, Εριφύλης Δαφέρμου και Χρήστου Ταγκρίδη.

 

Στην Έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες:

• Κοσμήματα vintage από δαντέλα, μεταξωτά υφάσματα, δέρμα, λαμπερές πέτρες και μαργαριτάρια.

• Εμπνευσμένες εικόνες των διαχρονικά κομψών γυναικών του Κακογιάννη που «φυλακίστηκαν» μέσα σε γυαλί και γίνονται βραχιόλια και χειροπέδες, boho-chic και έθνικ αξεσουάρ.

• Σύρμα, μέταλλο και ευγενή ανακυκλώσιμα υλικά εμπλέκονται με ιδιαίτερη τεχνική και μετατρέπονται σε ιδιαίτερα κοσμήματα.

• Φυσικά υλικά που αναμειγνύονται και τυλίγουν απαλά το σώμα με μεθυστικές μυρωδιές.

• Ξεχωριστά ρούχα που αποπνέουν ένταση, μυστήριο και μνήμες…

Μοναδικές γυναίκες η Ηλέκτρα, η Στέλλα, η Ιφιγένεια, η Μαρίνα, το Κορίτσι με τα Μαύρα, η Μίνα από το Κυριακάτικο Ξύπνημα… Μοναδικός και ο Αλέξης Ζορμπάς. Έντονο κοντράστ, φως που «καίει» τα πρόσωπα και τα σωθικά, σκιές που αναδεικνύουν έντονες εικόνες, έντονες ιστορίες, έντονες ζωές…

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Jewels by Jessica, Olga Mergou Antiageing products, Roi by Fotini Kostouli, Razzmatazz (Ροδόθεα Μέγκου-Στέφανος Κολτσιδόπουλος), 2A Studio, Amalia, Gaffer & Fluf, Μαρία Αρβανίτη, Dolido Jewels, VladiLena, Celebrity Skin, Πάνος Απέργης, Δημήτρης Ντάσσιος, Περικλής Κονδυλάτος, ElSpirit Creations, Κατερίνα Καρούζου, {Flu:k}, Vassilia, Νίκος Γλαβίνας, Crochelle, Βασιλική Σύρμα, Stories 2 Wear, Chrystal, Maslinda, Strigles Craftcrime, Poupée, Matalou at home, Myrenia, ElenLovelyCollections, Athina Korda

Εικαστικές Αναλογίες ενός Κινηματογραφικού Θρύλου

Φοριέται η Κινηματογραφική Τέχνη;

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τους 30 εικαστικούς δημιουργούς του WhiteBox

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00, στο Θέατρο

με ένα εναλλακτικό μουσικό σχόλιο, προβολή video art και χορό με αφορμή ταινίες του Μ. Κακογιάννη

Επιμέλεια : Μαρία Λούκα, White Box

 

Από 17/10 μέχρι 15/11

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ. 6 – 10 μ.μ.

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, 2103418 550, info@mcf.gr, www.mcf.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.