Freediving

Εγκαταλείπω το λευκό της μέρας και βυθίζομαι στο μπλε της θάλασσας. Όλα γίνονται έτσι ξαφνικά μια ζεστή μέρα ή ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό.Με συντονισμένες κινήσεις νοιώθω την τελευταία εισπνοή να γεμίζει όλο το σώμα μου, το οποίο γίνεται ορθή γωνία για να τεντωθεί σαν βέλος σε slow motion με κατεύθυνση τον βυθό. Στα 2-3 πρώτα μέτρα κινώ τα μεγάλα βατραχοπέδιλα που φορώ με μεγάλη ηρεμία για να μην κουραστώ και χάσω πολύτιμο μέρος από το οξυγόνο που έχω πάρει με την τελευταία μου ανάσα. Μετά από κει, σταματώ.Ελευθερώνω το σώμα μου από κάθε ψυχολογικό αλλά και σωματικό »σφίξιμο» και αυτό βουλιάζει μόνο του προς τη κατεύθυνση που του ορίζεις.

Ακουμπώ το σώμα μου στο βυθό αφού η στολή των 5mm με κρατάει αρκετά ζεστό ακόμα και όταν ο βυθός έχει διαφορά αρκετών βαθμών Κελσίου από την επιφάνεια της θάλασσας.Παρατηρώ για πολύ λίγο (ίσως δευτερόλεπτα που αγγίζουν το λεπτό). Έχει πολύ ζωή εκεί κάτω, βράχια με ωραίους χρωματισμούς, ενίοτε κοχύλια, μεγάλα ψάρια που τρομάζουν από τη παρουσία σου περισσότερο από όσο τρομάζουν τα μικρά.Η πιο μαγική εικόνα όλων; Να κοιτάξεις από το βυθό την επιφάνεια της θάλασσας μια ηλιόλουστη μέρα. Όσο μεγαλύτερο το βάθος τόσο ανεκτίμητη η αξία. Μπορείς να παίξεις σαν παιδί εκεί κάτω. Φυσάω τον αέρα και βλέπω τις φούσκες να ανεβαίνουν αλλοπαρμένες ως την επιφάνεια. Έχω μαζί μου μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. Δεν τελειώνει η ελεύθερη κατάδυση σε μια βουτιά.

Ανεβαίνω ξανά προς τα πάνω, αυτή τη φορά ανάποδα. Στα πρώτα 2-3 μέτρα κουνάω τα βατραχοπέδιλα , μετά η άνωση της στολής με βοηθά να μη κουράζομαι άλλο. Το κεφάλι βγαίνει έξω και παίρνει την ανάσα της εισπνοής ξανά.Ηρεμώ λίγο στη σημαδούρα που πρέπει πάντα να έχω μαζί μου, αποθηκεύω εικόνες στην οθόνη του μυαλού μου και συνεχίζω με τον ίδιο ρυθμό σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά.

Εκεί πάντα είναι και ο αδερφός μου ή ένας φίλος μου αλλά και εγώ είμαι γι αυτούς. Δεν με αφήνουν μόνο μου αλλά ούτε και εγώ. Είναι απαράβατος κανόνας για σένα που θέλεις να ξεκινήσεις αλλά και για σένα που κάνεις ήδη.Σε κάθε βουτιά σου πρέπει να έχεις κάποιον στην επιφάνεια να σε προσέχει, να παρατηρεί τις κινήσεις σου και να είναι πάντα έτοιμος για ό,τι και αν χρειαστεί. Ο βυθός της θάλασσας είναι μαγικός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε συνεπάρει η ομορφιά της. Να είσαι εγκρατής.Ο εξοπλισμός που χρειάζομαι για τον χειμώνα είναι: -μια στολή πάχους τουλάχιστον 5mm για να σε κρατάει ζεστό. Μια καλή στολή ξεκινάει από 177 ευρώ.-βατραχοπέδιλα ελαφριά για να γίνεται η κατάδυση όσο πιο ακούραστα και γρήγορα. Ξεκινούν από 150 ευρώ.-μάσκα και αναπνευστήρας με μεγάλη οπτική γωνία ξεκινά από 40 ευρώ.-ζώνη βαρών και βάρη, 20 ευρώ-σημαδούρα, 12 ευρώ.

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης:

[youtube]PUcpzf0rbAw[/youtube]

kk

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.