Φτιάξε μόνος σου Flat white

Το Flat White είναι ένα ρόφημα συνολικού όγκου 180 ml που σερβίρεται στην ανάλογη σε χωρητικότητα κούπα από πορσελάνη, με διπλή δόση espresso και ζεστό αφρόγαλα που προέρχεται από το κάτω μέρος της γαλατιέρας μας, μετά από σχετικό μοίρασμα.

http://baristachampion.wordpress.com

« FLAT WHITE: noun / Australians FLAAT WHYETTE // New Zealanders FLET WYTE / An antipodean style coffee which is served as a strong shot of espresso served in a small cup with textured milk / A damn good strong coffee. »

Το Flat White κατάγεται σαν ρόφημα από την Αυστραλία, χώρα όπου υπήρχε μεγάλη κατανάλωση Latte ροφημάτων και μεγάλη κατανάλωση ποιοτικών καφέδων espresso. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν για να δείξουν ξεκάθαρα στην αγορά οι επαγγελματίες του χώρου πόσο καλής ποιότητας espresso διαθέτουν και να αυξήσουν κιόλας τον όγκο κατανάλωσης αυτού, μιας και έχαναν πελάτες από τις μεγάλες αλυσίδες café που σέρβιραν espresso μέσα σε πολύ μεγάλα ποτήρια με ζεστό αφρόγαλα!

Latte Vs Flat White

Όταν σε μια αγορά υπάρχουν ροφήματα Latte με κακής ποιότητας χαρμάνια espresso, η γλυκύτητα του γάλακτος και η προσθήκη σιροπιού σε αυτά, μπορεί να ξεγελάσει τους καταναλωτές και να τους κάνει να νομίζουν ότι πίνουν ένα ρόφημα με καφέ αλλά στην ουσία να πίνουν ένα ποτήρι με γλυκό γάλα και κακής ποιότητας espresso.

 

Η συνταγή του Flat White από μόνη της, μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν ένα café χρησιμοποιεί espresso με έντονη γλυκάδα, πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα, όπου σε συνδυασμό με το γάλα, αναδεικνύεται το γευστικό προφίλ του καφέ, τότε η κατανάλωση ενός Flat White μπορεί να γίνει η τέλεια γευστική εμπειρία για αυτούς και να βοηθήσει το café να αυξήσει τις πωλήσεις του σε ροφήματα με espresso.

 

Πως παρασκευάζεται το Flat White;

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ρύθμιση του μύλου μας είναι τέτοια που σε χρόνο 25 δευτερόλεπτα η παραγόμενη ποσότητα διπλού espresso στο φλιτζάνι μας θα είναι 45 έως 55 ml συμπεριλαμβανομένης της κρέμας του espresso.

 

Γεμίζουμε λοιπόν το διπλό portafilter με καφέ και κάνουμε εκχύλιση μέσα σε πορσελάνινη κούπα χωρητικότητας 150 έως 180 ml.

Παρασκευάζουμε ζεστό αφρόγαλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε το αφρόγαλα για το cappuccino.

 

Απομακρύνουμε σε μια άλλη γαλατιέρα το πρώτο μισό του αφρόγαλου που μόλις παρασκευάσαμε.

 

 

Oλοκληρώνουμε τη παρασκευή του Flat White με το δεύτερο μισό του ζεστού αφρόγαλου, το οποίο έχει πιο μικρές σε όγκο μικροκυψέλες αέρα σε σχέση με το πρώτο μισό του αφρόγαλου μας.

 

Από αυτή την ιδιαίτερη τεχνική μοιράσματος του γάλακτος, έχει πάρει την ονομασία του το Flat White, μιας και χρησιμοποιούμε την πιο flat εκδοχή του αφρόγαλου μας.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι με αυτή τη τεχνική το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι πιο γλυκό από το πρώτο μισό που απομακρύναμε και η διπλή δόση του espresso (αν χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καφέ, χωρίς canephora) αναδεικνύουν το ένα το άλλο με σαφώς μεγαλύτερο πρωταγωνιστή μέσα στη κούπα το καφέ, που θα κάνει τους πελάτες σας να καταλάβουν πόσο προσεχτικά τον έχετε επιλέξει!

Τάσος Δεληχρήστος

co-owner of tailor made

www.tailormade.gr/

*2009, 2010, 2011, 2012 World Barista Championship certified Sensory Judge
* 2008 World Coffee in Good Spirits Champion

* 2008 Hellenic Coffee in Good Spirits Champion

* 2007 Hellenic Barista Champion

* 2007 Hellenic Ibric/Cezve Champion

* SCAE certified Brewmaster Level One

* SCAE certified Barista Level Two

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.