“Γιορτάζουν” την απαγόρευση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα οριστικό τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς. Μετά από 20 χρόνια ακτιβισμού, οι πρωτοπόροι της εκστρατείας αυτής,η The Body Shop και η Cruelty Free International  “γιορτάζουν” την απαγόρευση!

Press-Release-Image

Μετά από 20 χρόνια εκστρατειών, η The Body Shop ένα πρωτοπόρο brand στο χώρο της ομορφιάς και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cruelty Free International, επιτέλους γιορτάζουν το τέλος των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρώπη με την αναμενόμενη ανακοίνωση, ότι η εισαγωγή και η πώληση καλλυντικών προϊόντων και συστατικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα θα απαγορεύεται εφεξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έναρξη την 11η Μαρτίου 2013.

 

Αυτή η πρωτοποριακή νίκη σημαίνει ότι από την 11η Μαρτίου 2013 και εξής, οποιοσδήποτε επιθυμεί να πωλήσει νέα καλλυντικά προϊόντα και συστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά θα πρέπει να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η απαγόρευση επηρεάζει όλα τα καλλυντικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς από σαπούνι μέχρι οδοντόκρεμες. Η The Body Shop είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες ομορφιάς που δεν θα επηρεαστεί από την απαγόρευση, καθώς ήταν πάντα Ενάντια στα Πειράματα σε Ζώα.

 

Η The Body Shop και η Cruelty Free International δρομολογούν μία σειρά από ειδικές εορταστικές δραστηριότητες μετρώντας αντίστροφα έως τις 11 Μαρτίου, οι οποίες έλαβαν το πράσινο φως, καθώς ο Επίτροπος Tonio Borg επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ όπως είχε προταθεί. Ο Mr. Borg σ’ ένα πρόσφατο γράμμα του σε όσους πραγματοποιούν εκστρατείες ενάντια στα πειράματα σε ζώα ανέφερε, “Θεωρώ ότι η απαγόρευση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο 2013 καθώς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ήδη αποφασίσει επ’ αυτού. Έτσι λοιπόν, δεν σκοπεύω να προτείνω αναβολή ή αντίρρηση για την ισχύ της απαγόρευσης.”

Η προτεινόμενη απαγόρευση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα παγκοσμίως υποστηρίζοντας την ομορφιά χωρίς βαναυσότητα σε ζώα και καλεί χώρες όπως η Κίνα, οι οποίες εξακολουθούν να απαιτούν πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς, να ανταποκριθούν και αυτοί στην απαγόρευση.

 

Η Chief Executive της Cruelty Free International, Michelle Thew αναφέρει: “Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα 20 χρόνων εκστρατειών. Τώρα θα εφαρμόσουμε την αποφασιστικότητα και το όραμά μας σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.”

 

Ο Paul McGreevy, International Values Director της The Body Shop απέτισε φόρο τιμής στους πελάτες που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν την εκστρατεία της εταιρίας ενάντια στα πειράματα σε ζώα και ανέφερε: “Αυτό το μεγάλο επίτευγμα στην Ευρώπη είναι μόνο το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Το μέλλον της ομορφιάς ανά τον κόσμο πρέπει να είναι χωρίς βαναυσότητα σε ζώα.”

 

Το 1991, η BUAV (ιδρύτρια της Cruelty Free International) δημιούργησε έναν Ευρωπαϊκό συνασπισμό από κορυφαίους οργανισμούς της Ευρώπης (ECEAE) για την προστασία των ζώων με σκοπό να θέσουν τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς. Αυτό πυροδότησε μία υψηλού προφίλ δημόσια και πολιτική εκστρατεία σ’ όλη την Ευρώπη με διάρκεια που ξεπερνά τα 20 χρόνια. Το 1993, η The Body Shop, η πρώτη εταιρία ομορφιάς που ανέλαβε δράση ενάντια στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς, στήριξε την εκστρατεία ζητώντας τη γραπτή υποστήριξη των πελατών της σε όλη την Ευρώπη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1996, η Dame Anita Roddick, ιδρύτρια της The Body Shop, συγκέντρωσε τα μέλη της ECEAE και τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία αναφορά που περιείχε 4 εκατομμύρια υπογραφές.

 

Το 2012, η BUAV ίδρυσε την Cruelty Free International, την πρώτη παγκόσμια οργάνωση αφιερωμένη στο να θέσει τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς παγκοσμίως. Η The Body Shop σε συνεργασία με την Cruelty Free International ξεκίνησαν μία νέα παγκόσμια εκστρατεία, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στη συγκέντρωση υπογραφών πελατών από 55 χώρες με σκοπό την οριστική απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς.

———————————————————————————–

Notes to editors:

Η απαγόρευση της εισαγωγής και πώλησης προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδιαστεί από το 2009. Ωστόσο, πολλές εταιρίες ομορφιάς ήλπιζαν ότι η απαγόρευση θα καθυστερήσει ή θα υποβαθμιστεί. Ο νέος Ευρωπαϊκός Επίτροπος Πολιτικής για την Υγεία και τους Καταναλωτές, Tonio Borg, επιβεβαίωσε σ’ ένα πρόσφατο γράμμα του ότι η απαγόρευση θα εφαρμοσθεί. “Θεωρώ ότι η απαγόρευση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο 2013 καθώς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ήδη αποφασίσει επ’ αυτού. Έτσι λοιπόν, δεν σκοπεύω να προτείνω αναβολή ή αντίρρηση για την εφαρμογή της απαγόρευσης. Αυτή η απόφαση σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων, καθώς επίσης και τη διεθνή αναγνώριση των μεθόδων αυτών. Γνωρίζω ότι η ECEAE υπήρξε ένας πολύτιμος συνεργάτης με πληθώρα γνώσεων σε αυτούς τους τομείς και βασίζομαι στη μελλοντική σας στήριξη.”

 

Η Cruelty Free International Chief Executive Michelle Thew συναντάται με τον Επίτροπο Tonio Borg την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου εκπροσωπώντας την European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) για να συζητήσουν την εφαρμογή της απαγόρευσης.

 

Η απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ένας μακρύς & αργός δρόμος προς τη νίκη

1898 – Ιδρύεται η British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) με στόχο την πραγματοποίηση εκστρατειών ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή πειραμάτων σε ζώα

1973 – Η BUAV φέρνει πρώτη στο προσκήνιο το θέμα για τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς

1990 – Η BUAV δημιουργεί την European Coalition to End Cosmetics Tests on Animals (σήμερα γνωστή ως European Coalition to End Animal Experiments – ECEAE), ένα συνασπισμό κορυφαίων Ευρωπαϊκών οργανισμών για την προστασία των ζώων με σκοπό την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1991 – Η BUAV και η ECEAE οργανώνουν μία παγκόσμια πορεία και διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες όπου με ένα εικονικό ‘laboratory rabbit’, μεγαλύτερο και από ένα πραγματικό, περιοδεύει σε χώρες της Ευρώπης για να πιέσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσουν τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς.

1993 – Η The Body Shop ξεκινά μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να θέσει τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1996 – Η Anita Roddick, ιδρύτρια της The Body Shop, συγκεντρώνει τα μέλη της ECEAE, MEPs και την Chrissie Hynde για την παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 εκατομμυρίων υπογραφών που ζητούν να τεθεί τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς

2004 – Απαγορεύονται τα πειράματα σε ζώα ολοκληρωμένων καλλυντικών προϊόντων (αλλά όχι συστατικών) στην Ευρώπη

2009 – Τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικά συστατικά σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίστανται παράνομα, όπως επίσης και η πώληση ή εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση συστατικών τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και θα χρησιμοποιηθούν σε καλλυντικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, τρία πειράματα σε ζώα εξαιρέθηκαν της απαγόρευσης προκειμένου να επικυρωθούν οι δοκιμές χωρίς ζώα.

2011 – Η BUAV και οι Ευρωπαϊκοί συνεργάτες της λανσάρουν την εκστρατεία No Cruel Cosmetics και ζητούν η απαγόρευση της εισαγωγής και πώλησης να εφαρμοστεί το 2013 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί χωρίς καθυστέρηση ή υποβιβασμό.

2012 – Η The Body Shop στηρίζει την ίδρυση της Cruelty Free International από την BUAV. Μαζί, πραγματοποιούν εκστρατεία για την παγκόσμια απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς.

11 Μαρτίου 2013 – η καθολική απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.