Ο Ινδικός βασιλικός κατά του άγχους

To Holy Basil (Ocimum tenuiflorum ) ή αλλιώς ιερός βασιλικός, τούλσι, τουλάσι ή Ινδικός Βασιλικός, είναι πολύκλαδο φυτό, που ανθοφορεί κάθε χρόνο, με  μοβ και κόκκινα λουλούδια και κατάγεται από την Ινδία.

Είναι συγγενές φυτό με τον βασιλικό. Η Αγιουβέρδα θεωρεί το holy basil ως το ελιξήριο της ζωής, με αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες. Το όνομα τούλσι (tulsi) στα Ινδικά σημαίνει το απαράμιλλο, το ασύγκριτο. Το Holy basil παρουσιάζει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αποχρεμπτική δράση και είναι χρήσιμο σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια αναπνευστικού στρες. Είναι ισχυρό προσαρμογόνο, επαναφέρει δηλαδή τον οργανισμό σε ήπια κατάσταση, μειώνει το στρες, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό με την αύξηση παραγωγής αντισωμάτων, είναι πλούσιο σε αντιβιοτικές και μηκητοκτόνες ιδιότητες, χρησιμοποιείται ευρέως στα κρυολογήματα, τους πονοκεφάλους, τις φλεγμονές, τις πεπτικές διαταραχές και διάφορες μορφές δηλητηριάσεων, όπως του υδραργύρου. Αποτελεί σημαντικό συστατικό σε Αγιουβερδικά σιρόπια για το βήχα ως αποχρεμπτικό.

Έχει θερμαντικές ιδιότητες. Το Holy basil περιέχει ουρσολικό οξύ και triterpenoic οξέα, που βοηθούν στο να μειώνεται η παραγωγή φλεγμονωδών 2COX μετά από αύξηση της κορτιζόλης λόγω άγχους και κατά συνέπεια αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Είναι επίσης πλούσιο σε ροσμαρινικό οξύ και ευγενόλη που ευθύνονται για την αντιαγχωτική και αντιδιαβητική δράση του αλλά και το καθιστούν εξαιρετικό βοήθημα για συγκέντρωση. Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη και επιβάλλεται σε καταστάσεις έντονου στρες.

botanoliving.com

konstantinos k

Αμφίχειρας κλέφτης ιδεών, σοφέρ μεθυσμένων ψυχών, ζωγράφος πλαστών εικόνων, έμπορος ακριβής ιστορίας, ίκαρος χωρίς φτερά.

Be first to comment