Η αβάσταχτη ελαφρότητα… των σχέσεων!!!

Dangerousliaisons

….και η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι…

Όλα άρχισαν χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο άντρας ήταν κυνηγόςη γυναίκα συλλέκτρια και ζούσαν ευτυχισμένοι στη σπηλιά τους! (Ουγκ..)

Τα όρια ήταν απολύτως διακριτά, τα πράγματα πολύ πιο απλά, τα προβλήματα σαφώς λιγότερα και οί άνθρωποι ήταν πολύ ευκολότερο να έχουν καλές σχέσεις με τους συντρόφους τους…Ο άντρας πήγαινε για κυνήγι…. έφερνε φαγητό στην οικογένεια… κοπάναγε το ρόπαλο στους τοίχους της σπηλιάς (Ουγκ2) και όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι!!!

Για παράδειγμα, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα αν οι άντρες αργούσαν να γυρίσουν στο σπίτι…το μόνο που είχε σημασία ήταν το ότι γύριζαν ζωντανοί… αυτό και μόνο αρκούσε για να κάνει τις γυναίκες τους ευτυχισμένες! Από την άλλη πλευρά.. το μόνο που απαιτούσαν απο τις γυναίκες τους ήταν να είναι ευχάριστες, να τους φροντίζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους όταν επέστρεφαν στη σπηλία τους…

Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, ασχέτως οτι σε μερικούς μπόρει να αρέσει και σε άλλους όχι…  ότι τα πραγματα έχουν αλλάξει ριζίκα! Οι ρόλοι έχουν… χμμμμ δε θα πω αντιστραφεί… αλλα σίγουρα θα πω ότι έχουν μπουρδουκλωθεί!!! Τι να μας κάνουν όμως οι καυμένοι οι ρόλοι… όταν εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι θέλουμε…

Εν μέσω διαφόρων κοινωνικών αλλαγών… όπως τα διάφορα κινήματα χειραφέτησης των γυναικών, ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών που υποχρεώνει και τα δυο μέρη να βγούν απο τη σπηλιά και να κυνηγήσουν την τροφή τους…

Οι μέν άντρες…  κινούνται κάπου ανάμεσα στον «σκληρό» άνδρα που παραμένει προσκολλημένος στις παραδοσιακές αξίες του αρχηγού και στον «ήπιο» άνδρα που αποποιούμενος τα προνόμια του άρρενος και συμμετέχοντας στις «γυναικείες δουλειές» νιώθει συχνά μπερδεμένος και ενοχοποιημένος…

Και οι γυναίκες απο την άλλη ζουν παγιδευμένες μέσα στις «ελευθερίες» που τους έφερε η νέα ισότητα και  προσπαθούν σαν «υπεργυναίκες» να συμφιλιώσουν καριέρα, οικογένεια, μητρότητα και σεξουαλικότητα !

Και το αποτέλεσμα;;; Άντρες και γυναίκες να προσπαθούν να υπάρξουν ισότιμα, μέσα σε ένα πλήθος αντιφατικών μηνυμάτων και σε μια γενικότερη σύγχυση περί του ρόλου του κάθε φύλου!

Κατα τη γνώμη μου.. δεν υπάρχει πιο απλό αλλά και ταυτόχρονα πιο πολύπλοκο θέμα απο τις ανθρώπινες σχέσεις… και μιλάω για σχέσεις γενικά… κάθε είδους!!! Απο την πρώτη στιγμή που γνωρίζουμε ένα ατομο αυτόματα στοιχειοθετείται αναμεσα μας και μια σχέση… Μια σχέση που μπορεί να είναι φιλικήερωτικήμίσους (αν και αυτή βέβαια δεν απέχει και πολυ απο την προαναφερθείσα) ή όλα αυτα μαζί που κατα την ταπεινή μου άποψη είναι και η πιο ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα προοπτική!!!!

Άρα… οι σχέσεις αγαπητοι μου υφίσταντε…!!!

Ωωωω ναι…. το ξέρω… σε αυτό το σημείο ένα κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού θα χαμογελάει αυτάρεσκα και ένα κομμάτι του αντρικού πληθυσμού στην καλυτερη περίπτωση θα χαμογελά ειρωνικά και στην χειρότερη περίπτωση θα έχει ήδη σηκωθει απο την καρέκλα του, θα έχει κάνει ενα – δυο γυρους γυρω απο τον εαυτό του και ταυτόχρονα θα έχει σταυροκοπηθεί τρις!

Είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι η συναψη σχέσεων είναι κάτι που γίνεται αυτόματα και δεν το ορίζουμε οι ίδιοι! Αυτο που μπορούμε να ορίσουμε και επιβάλλεται να το κανουμε είναι η ποιότητα της σχέσης που επιθυμεί ο καθενάς μας! Εδώ ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται και αναμεσά τους υπάρξει έλξη…τοτεεε….τσααααφ….ενεργοποιείται αυτόματα ενα αόρατο τσιπάκι το οποίο τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λανθασμένες αντιδράσεις!

Παγίδα νούμερο «1»: υιοθετούμε μια εικόνα η οποία πιστεύουμε ότι θα άρεσε στον άλλον και δε δείχνουμε αυτο που πραγματικά είμαστε! Αυτη η αντίδραση είναι κοινή και απο τα δύο μέρη με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια καθαρή εικόνα του άλλου αλλα ενα παραμορφωτικό καθρέφτισμα!

Παγίδα νούμερο «2»: επειδή, η αλήθεια είναι ότι, όταν είμαστε in love.. βλέπουμε στον άλλο τον καταπληκτικότερο άνθρωπο του κόσμου… υπάρχουν στιγμές που διαβλέπουμε τις ατέλειες του… Με το πέρασμα όμως του χρόνου και απολύτως αναμενόμενα οι ατέλειες αυτές έρχονται στο προσκήνιο και τότε αρχίζουμε να ευχόμαστε να ήταν… αλλιώς και μπαίνουμε στην ανούσια διαδικασία να προσπαθούμε τον αλλάξουμε!

Γιατί το να νιώθουμε ότι μπορούμε να έχουμε επιρροή πάνω στον άλλο μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μετράμε γι’ αυτόν…

….και η ουσία είναι ότι όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται κανείς, όσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει να στηριχτεί πάνω στον άλλο και να εξαρτήσει την ευτυχία του απ’ αυτόν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ανάγκη να τον «φέρνει στα μέτρα του» ώστε να μη χάνει τον έλεγχο.

Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο ατελέσφορη προσπάθεια απο αυτην… αν προσπαθούμε συνεχώς να αλλάξουμε αυτόν που έχουμε δίπλα μας και να τον κάνουμε κάτι άλλο.. τότε πολυ απλά δεν θελουμε αυτον… αλλα αυτο το «κατι άλλο» που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας!

Δεν θα ήταν λοιπόν πιο εύκολο και λιγότερο κοπιαστικό και για τους δύο αν ψάχναμε να βρούμε απλα αυτο το οποίο μας ταιριάζει πραγματικα; Είναι σαν να θέλουμε να αγοράσουμε για παραδειγμα ένα μαύρο mini cooper sd με μπεζ δερμάτινα καθίσματα (ναι…αυτο θέλω κολασμένα ;p) και πηγαίνοντας στην αντιπροσωπεία τελικά να αγοράζαμε ενα κόκκινο mini cooper με μαυρα καθίσματα με σκοπό να το βάψουμε μάυρο, να αντικαταστήσουμε τα καθίσματα και να το τουρμπίσουμε μετά… Άσκοπη σπατάλη ενέργειας και χρημάτων!

Σύμφωνα με τον Jung, ο κάθε άνθρωπος έχει ένα πυρήνα του χαρακτήρα του που χρωματίζει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Αυτόν τον πυρήνα δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, όπως δεν μπορούμε να ζητήσουμε από μία τίγρη να αλλάξει τις ραβδώσεις που έχει η γούνα της!!!

Αυτό που πρέπει να κανουμε έιναι να παρουσιάσουμε στον συντροφό μας ποιοί πραγματικά είμαστε… τι πραγματικά θέλουμε απο αυτόν και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε! Αν γίνει αυτό τότε η σχέση που θα δημιουργηθεί θα είναι ισορροπημενη και υγιης!

Δεν υπάρχουν κανόνες και νόρμες στο πως πρέπει να είναι μια σχέση… μια σχέση πρέπει απλώς να είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε και οι δύο πρωταγωνιστές της να αισθάνονται καλα!

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η σχέση αυτή καθ’ αυτή αλλα η συμφωνία η οπόια την διέπει…

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής & συνδιαλαγής!

Οι σχέσεις…απλα είναι… σαν τους ανθρώπους… κάποιοι είναι εσωστρεφείς…κάποιοι εξωστρεφεις, κάποιοι αισιόδοξοι… κάποιοι απαισιόδοξοι, κάποιοι εκδηλωτικοί.. κάποιοι πιο κλειστοί.. Όπως όλοι οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν με όλους έτσι και όλοι οι τύποι σχέσεων δε ταιράζουν σε όλους τους ανθρώπους…

Οπότε… δεν κοιτάμε να προσαρμόσουμε τους άλλους σύμφωνα με τα δικά μας θέλω. Ούτε να προσαρμοστούμε εμείς αντίστοιχα.

Απλά έτσι είμαστε…

Αν θέλουμε κάτι ή αν κάτι μας ενοχλεί.. απλά το επικοινωνούμε στον άλλο!

Δυστυχώς η λέξη «σχέση» έχει ταμπελοποιηθεί (νέα λεξούλα by Katerina ;p) Η πλειοψηφία των γυναικών βιάζεται να την τοποθετήσει στο μαγαζί πριν καν γίνει έναρξη της επιχείρησης… και η πλειοψηφεία των αντρών θέλει να το λειτουργήσει χωρίς αυτη!!! Όπως και να έχει η ταμπέλα απλα είναι ενα εφέ…

Αν κατανοήσουμε, άνδρες και γυναίκες ότι  μια ταμπέλα δεν κάνει τη διαφορά τότε τα πράγματα θα είναι απείρως ευκολότερα!

Και όπως έχω ξαναπεί τα πράγματα είναι απλά το δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απλά!!!!

 

 

Από την Κατερίνα Φ.

katerina_cheapandchic@hotmail.com


Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.