Idaia Wine.

Επιλογή κρασιού…

Πλησιάζοντας οι γιορτινές ημέρες οι περισσότεροι από εμάς θα μπουν στη διαδικασία του να επιλέξουν κάποιες φιάλες κρασιού όπου θα συνοδεύουν το γιορτινό μας τραπέζι

Χωρίς να υπάρχει ένας ιδιαίτερος κανόνας επιλογής κρασιού θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά σε κάποια στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν στο να επιλέξουμε μια φιάλη κρασί για προσωπική χρήση, ή για δώρο.

Σκοπός μας η γευστική αρμονία, ή διαφορετικά μια ισορροπία γεύσεων . Μια σωστή επιλογή κρασιού συμπληρώνει το γεύμα και πολλές φορές το εκτοξεύει γευστικά .

-Θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία σχετικά με το γεύμα που θα συνοδεύσει έτσι φρουτοσαλάτες ,θαλασσινά ελαφριά μαγειρευτά φαγητά συνδυάζονται εύκολα με ελαφρά λευκά η ροζέ κρασιά . Κόκκινα κρεατικά, βαριά και με έντονες πικάντικες σάλτσες φαγητά συνδυάζονται ιδανικά με ερυθρά παλαιωμένα κρασιά .

-Η γεωγραφική προέλευση της κουζίνας αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο επιλογής κρασιού, κρασιά και φαγητά μιας περιοχής τις περισσότερες φορές δένουν αρμονικά..

-Η εποχή του χρόνου αναμφισβήτητα είναι επίσης μια βασική παράμετρος επιλογής του κρασιού. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ταιριάζουν περισσότερο δροσερά ροζέ και λευκά κρασιά αντίθετα κατά τους χειμερινούς μήνες κυριαρχούν τα ερυθρά κρασιά.

-Αν πρόκειται να σερβιριστούν διαφόρων τύπων κρασιά φροντίζουμε να προηγούνται τα λευκά να ακολουθούν τα ερυθρά και στο τέλος κλείνουμε με τα γλυκά κρασιά όπου συνοδεύουν άψογα το γλυκύ επιδόρπιο πιάτο μας .

Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα τον τύπο, για τα λευκά και τα ροζέ 8-12 βαθμούς για τα Ερυθρά είναι 15-18 και για τα δε γλυκά 8 -16

Μια βασική παράμετρο ώστε να απολαύουμε γευστικά το κρασί που επιλέξαμε αποτελεί και το ποτήρι σερβιρίσματος : Το λευκό κρασί πρέπει να σερβίρεται σε μικρό ποτήρι με κλειστό χείλος ¨τουλίπα¨ το οποίο εγκλωβίζει τά φρουτώδη αρώματα, και τα αναδεικνύει με το καλύτερο δυνατό τρόπο . Το ερυθρό κρασί απεναντίας έχει συνήθως πολύπλοκα αρώματα, τα οποία για να ξεδιπλωθούν θέλουν χώρο. Έτσι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού θα πρεπει να είναι πιο ογκώδες με λιγότερο κλειστό χείλος .

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως ο συνδυασμός κρασιού – φαγητού είναι υποκειμενική και προσωπική επιλογή καθενός έτσι και η επιλογή μας τελικά δεν ακολουθει κανόνες.

 

 

 

 

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.