Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο

kimadopita

 

Υλικά

Για το φύλλο

• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι – φρεσκοτριμένο πιπέρι

Για τον κιμά

• 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 πράσα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 2 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή σιμιγδάλι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).

Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ – 6΄ περίπου, απλώνοντάς τον με σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε επιπλέον για 3΄ περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε τα σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ, το καρότο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γάλα και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα με τον μαϊντανό, μέχρι να πιούνε τελείως τα υγρά που θα βγάλουν.

Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε για λίγο να παγώσουν.

Έπειτα ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το σιμιγδάλι και τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα δυο φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.

Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει.

Με τον πλάστη, απλώνουμε πάνω στο ταψί και το δεύτερο φύλλο, κι αν είναι μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί, το κόβουμε με τον πλάστη.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντας τα κόθρο γύρω – γύρω.

Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 40’με 50′, μέχρι να ροδίσει καλά η κιμαδόπιτα.

Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.

http://faghta-giagias.blogspot.com

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Be first to comment