Lomography

Plastic Cameras σε χρώματα και design που θα ταίριαζαν στο κάθε ένα με δόση Vintage και oposite στο Digital της εποχής δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα διαφορετικό από τις  Lomography Cameras..

Aς πάρουμε τα όμως τα πράγματα από την αρχή ,
Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε στα χέρια μου ένα πολύχρωμο βιβλίο φωτογραφίας που περίεχε τρελά κορεσμένες χρωματικά φωτογραφίες που δεν ήταν ψηφιακά επεξεργασμένες γιατί πολύ απλά ήταν τραβηγμένες με φιλμ. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο πέρα από τις φωτογραφίες είδα και τις μηχανές που ήταν σαν παιχνίδια και με πολύ στιλ.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου διάβασα ότι έλεγε Lomography

To «κίνημα» των Λομογράφων με ενημερώνει για μία σειρά φτηνών (πλαστικών) φωτογραφικών μηχανών, που πρότειναν ένα άλλο είδος «φωτογραφικής γραφής» πολύ πιο απλό, καθημερινό και, κυρίως, επικοινωνιακό.
Στο ερώτημα, «μα υπάρχουν φιλμ?» η απάντηση είναι ΝΑΙ! Η Lomography διαρκώς ανακοινώνει νέα φιλμ, για όλες τις μηχανές της με πολύ προσιτές τιμές

Χάρηκα γιατί είδα ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι, σε όλο το κόσμο, ανακάλυπταν την φωτογραφία με τον πιο απλό τρόπο και, ταυτόχρονα, δημιουργούσαν «αντίσταση» στηνψηφιακή εισβολή, που τους απομόνωνε στην τεχνολογία, αναγκάζοντας τους να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Με φτηνές, αλλά ταυτόχρονα πολύ «calt» φωτογραφικές μηχανές, πού χρειάζονται φιλμ για να «γράψουν» άνοιξε ένας νέος κύκλος φωτογραφικής έκφρασης, τρυφερός, αληθινός, όχι «δήθεν» και το κυριότερο, επί της ουσίας. Η πλήρης απεμπλοκή από την πολύπλοκη διαδικασία – που υποχρεώνει τον φωτογράφο να τυπώνει μόνο «αριστουργήματα» για να «κρατάει» τον τίτλο του – είναι γεγονός.

Τώρα, μπορεί κάποιος να φωτογραφίζει ελεύθερα – χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν – και χωρίς να δίνει «εξετάσεις» για τις φωτογραφίες που φτιάχνει .

Οι ανυποψίαστοι, άρχισαν να υποψιάζονται ότι «κάτι» συμβαίνει.

Οι υποψιασμένοι, επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Γκαλερίστες και εκδότες, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη αναγνώρισαν την νέα φωτογραφική γραφή, πού προέρχεται από χαμηλής τεχνολογίας φωτογραφικές μηχανές και με «ακατέργαστες» εικόνες πού προκύπτουν από φιλμ.

Πολλοί επαγγελματίες πρόσθεσαν στον εξοπλισμό τους Lomography Μηχανές
η VOGUE και το Wallpaper* δημοσίευσαν «editorials» με τέτοιες φωτογραφίες.
Δεν άργησαν, επίσης, να εμφανιστούν και καινούργια φωτογραφικά περιοδικά, που αναφέρονταν ειδικά και μόνο στις «μηχανές παιχνίδια».

Το ίδιο συνέβη και στο διαδίκτυο, όπου οι φωτογραφικές «κοινότητες» ενημερώθηκαν με χιλιάδες φωτογραφίες, που προέρχονται από βετεράνους φωτογράφους, που βρήκαν καινούργιο «παιχνίδι».

What the Hell is Lomography?
Στις αρχές του 1990,  δυο σπουδαστές στη Βιέννη Αυστρίας ανακαλύπτουν μια μικρή αινιγματική ρωσική φωτογραφική μηχανή και αρχίζουν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους ,με στόχο το χαμηλό κόστος.
Δημιουργούν τους 10 κανόνες της Lomography.

  1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας
  2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα
  3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν
  4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου
  5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται
  6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance)
  7. Να είσαι γρήγορος
  8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ
  9. Ούτε και μετά όμως
  10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες

και σιγά, σιγά  όλο αυτό εξελίσσετε σε μια τρελή μανία σε όλο τον κόσμο.

 

Η Lomography στην Ελλάδα :

Το 2007 η Διονυσία Σκιαδοπούλου κατά κόσμο Denise μετά από επίσκεψη σε μια μεγάλη εμπορική έκθεση φωτογραφικών ειδών στην Γερμανία, σε ένα κλίμα  digital… ξεχωρίζει την  Lomography! Χιλιάδες πολύχρωμες φωτογραφίες, design cameras, ευχάριστο και φιλικό κλίμα και όλα αυτά… analogue! Η έλξη ήταν μοιραία και σύντομα της φέρνει στην Ελλάδα .

Το 2008 ιδρύετε το Greek Lomographic Society και στα μέσα της ίδια χρόνιας στην δεύτερη έκθεση με θέμα “ Holga και Diana Documents”  ο Γιάννης Φουντουλάκης – FUDU κολλάει το μικρόβιο της Lomography ,γνωρίζετε με την Denise και οργανώνουν   το team σε άλλη βάση .
Ambassadors  τη Denise & Natalie , τον  FUDU στο PR ,τον Δημήτρη στο Technical Support , την Χριστίνα και το Γιάννη και την Ειρήνη ενώνουν το πάθος τους για την ελευθέρια της έκφρασης ,για το  παιχνίδι με τα χρώματα και το fun της Lomography με σκοπό να το   μεταδώσουν και σε άλλους . Έχοντας στο μυαλό τους ένα βασικό κανόνα της Lomography“Don’t think…Just shoot “ οργανώνουν μια σειρά από εκθέσεις όπως η Τριλογία «water -air -earth», parties,  donations  και συμμετοχές στο meet market
Με αφορμή την έκθεση “ Time Machine ‘’ που γίνετε στο Βρυσάκι τις αρχές του καλοκαιριού, η Lomography Greece προσκαλείτε από το Athens Fringe Festival για να παρουσιάσει το έργο της .

Στήνετε το πρώτο Lomowall ένα μωσαϊκό  7290 φωτογραφιών από Lomographers όλου του κόσμου , με εικόνες που έχουν μόνο χαμόγελα!

Στα πλαίσια του Festival η Lomography Greece παρουσίασε και τα πρώτα workshops  από έμπειρους εισηγητές , και την τελευταία μέρα του Festival  η συμμετέχοντες έλαβαν τις φωτογραφίες από το Workshop που είχαν συμμετάσχει..
Lomography Greece η επομένη μέρα :
Tα σχέδια της Lomography Greece για το μέλλον είναι να επισκεφτεί και άλλες περιοχές εκτός Αθηνών και να γίνουν και εκεί εκθέσεις,event . Tα Workshop φυσικά δεν θα λείψουν αφού τοteam έχει ήδη υλοποιήσει ένα Βegginers και ένα Αdvanced.

Stay Connect Λοιπόν με την Lomography και Have Fun

Για περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης:
www.lomography.gr
www.facebook.com/LomographyGreece

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.