Όσα δεν ξέρατε για τον καφέ

Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει απο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ελλάδα, σαν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δοκιμάζει τον καφέ πρίν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βορείου Ελλάδος πρώτοι γνωρίζουν και συνηθίζουν τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Στην Θεσσαλονίκη του 17ου αιώνα σύμφωνα με τις πηγές, υπάρχουν περισσότερα από 300 καφενεία όπου συχνάζουν Ελληνες και Τούρκοι, ενώ μεγάλο αριθμό καφενείων συναντά κανείς και σε άλλες πόλεις, όπως τις Καβάλα, Δράμα κ.α.

photo via reproate.edublogs.org

photo via reproate.edublogs.org

 

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΡΙΟ
Πρόκειται για το είδος που έχει συνηθίσει εδώ και δεκαετίες η ελληνική αγορά σαν βάση για την παρασκευή του ελληνικού καφέ. Αντιπροσώπευε ανέκαθεν το 90% του συνολικού όγκου εισαγωγών καφέ στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κάπως προς όφελος των καφέδων Κεντρικής Αμερικής, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. .

ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ SANTOS
Θεωρείται- και είναι – καλύτερη ποιότητα από το ΡΙΟ. Καλλιεργείται στην περιοχή του Sao Paolo και φορτώνεται στο λιμάνι του Santos από όπου έχε πάρει και το όνομά του. Είναι μαλακός καφές και δεν έχει πικράδα ή οξύτητα, αντίθετα έχει ιδιαίτερο άρωμα.

COLOMBIAN
Ο καφές της Κολομβίας κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική αγορά, καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά όπως «γεμάτη» γεύση -ή «σώμα» όπως αποκαλείται στην γλώσσα των ειδικών του καφέ, αγγλιστί «Full Body»- με χαμηλή οξύτητα – δεν «γαργαλάει» την γλώσσα και τον ουρανίσκο έντονα- ενώ έχει και έντονο άρωμα που διατηρείται και στο φλυτζάνι. Η ανώτερη ποικιλία του – και αυτή που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά στο κατάστημά μας – είναι η Supremo, που διατίθεται σε ξανθό και σκούρο ψήσιμο.

COSTA RICA
Ανάλογη με τον κολομβιανό καφέ ποιότητα με απαλό άρωμα και λεπτή οξύτητα. Καφές τέλεια ισορροπημένος, χάρις τις ιδανικές συνθήκες κλίματος εδάφους και υψομέτρου όπου καλλιεργείται.

GUATEMALA
Και εδώ τα βασικά χαρακτηριστικά είναι το λεπτό άρωμα (δίνει μια αίσθηση μπαχαρικού) και η μεστή μάζα. . Μια ειδική ποικιλία ανωτάτης ποιότητας είναι η ANTIGUA SANTA BARBARA με ακόμη πιο «μεθυστικό άρωμα».

MEXICO
Το πλούσιο άρωμα, ο γεμάτος καρπός και η ελαφρά όξινη γεύση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ποικιλίας ALTURA.

NICARAGUA
Και αυτός έχει τα γενικά χαρακτηριστικά των καφέδων Κεντρικής Αμερικής. Πιό πικάντικος από τον Κολομβιάνικο και λιγότερο όξινος από τον Κοσταρικανό, ιδανικό σαν συστατικό του Espresso.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN
Ο πιο θρυλικός καφές που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά. Η ποσότητα που παράγεται είναι μικρή και η τιμή του αντίστοιχα ιδιαίτερα υψηλή. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του καλού καφέ – σώμα, άρωμα και γεύση, είναι ιδιαίτερα απαλός και αφήνει μια γλύκα στην γλώσσα.

KENYA
Καφές με ιδιαίτερα πλούσιο άρωμα και πολύ έντονη οξύτητα που διατηρείται στο φλυτζάνι, είτε καταναλωθεί σκέτος είτε με γάλα. Είναι η ποιότητα με τους πιο πιστούς φίλους.

ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ MOCHA HARRAR
Η Αιθιοπία είναι – μαζί με την Υεμένη – η πατρίδα του καφέ, και ο καφές Μόκκα είναι η πιο παραδοσιακή ποικιλία αιθιοπικού καφέ. Εχει σχετικά μικρό κόκκο και ιδιαίτερη γεύση που τον κάνει ιδανικό για την παρασκευή του παραδοσιακού τούρκικου καφέ.

MOCHA – JAVA
Απαλός και πλούσιος συνδυασμός καφέ Αιθιοπίας και Java που διακρίνεται για το πλούσιο σώμα, την οξεία γεύση και το λεπτό άρωμα του.

MOCHA ΥΕΜΕΝΗΣ
Δυνατός καφές με ασυνήθιστο άρωμα και γεύση, προερχόμενος από την πατρίδα του καφέ. <<<<<

SAN DOMINGO (ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ)
Εχει κι αυτός τα χαρακτηριστικά των καφέδων της Κεντρικής Αμερικής, η βασική του ιδιαιτερότητα είναι όμως πως η καλλιέργειά του γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας – χωρίς χημικά λιπάσματα. – κάτι για το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από φορείς της Ευρωπαικής Ενωσης.

ΙΝΔΙΩΝ (MONSOON MALABAR)
Απο την νότια Ινδία (επαρχία Μυσόρης). Οι κόκκοι συλλέγονται πρίν την εποχή των μουσώνων και αφήνονται να ξεραθούν υπό την επίδρασή τους, κάτι που περιορίζει την οξύτητα και δημιουργεί έναν ιδιαίτερα ήπιο καφέ.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΙΝΗ
Πρόκειται γιά Κολομβιάνικο καφέ που έχει υποστεί την επεξεργασία αποκαφείνωσης’

 

Ευχαριστούμε το καφεκοπτείο Μισεγιάννη για το απόλυτα κατατοπιστικό άρθρο του.

Μπορείτε να δείτε την σελίδα του εδώ

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.