Ορεινή Ναυπακτία

Η επαρχία της Ναυπακτίας γενικότερα και ειδικότερα το ορεινό της τμήμα, είναι γνωστά για τα άγρια φαράγγια της, τα ψηλά και περήφανα βουνά της, για τα ποτάμια που ξεδιψούν την αδηφάγα Αθήνα αλλά και για το πετρωτό και για το άγονο στη μεγαλύτερη έκταση έδαφος της.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα παρόλο που θα έπρεπε να αποτελέσουν το μοχλό της τουριστικής της ανάπτυξης, γιατί οι ομορφιές της είναι απαράμιλλες έγιναν αφορμή για την περαιτέρω εγκατάλειψη και υποβάθμιση της. Ο κυριότερος εχθρός σήμερα της Ορεινής Ναυπακτίας είναι η ερήμωση της και η γήρανση του πληθυσμού της.

Αυτό το μοναδικό τοπίο αξίζει καλύτερης μεταχείρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατοικείται από την προϊστορική εποχή και δεν υπάρχει χωριό στη Ναυπακτία που να μην έχει ίχνη αρχαίων οικισμών. Επίσης στο χωριό αυτό αναπτύχθηκε, παρ’όσα του καταμαρτυρούν, αξιόλογος πολιτισμός και απαραίτητη είναι η συμβολή της αρχαιολογικής σκαπάνης για να τον αναδείξει. Ευρήματα των αρχαίων αυτών οικισμών έστω και υποτυπωδώς, το επιβεβαιώνουν τα τείχη και οι τάφοι που είναι κρυμμένοι μέσα στις φυλλωσιές σε ολόκληρη τη Ναυπακτία.

Τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής είναι αναμφισβήτητες και ατράνταχτες αποδείξεις της συνεχούς κατοίκησης της περιοχής. Εδώ σε αυτόν τον άγονο τόπο, χάρη στην εφευρετικότητα και την εργατικότητα των κατοίκων του, αναπτύχθηκε από τη βυζαντινή εποχή η μεταξουργία, η βυρσοδεψία, η κεραμουργεία, η ξυλογλυπτική, η χρυσοχοΐα, η χαλκουργία, η ασημουργία, η ασβεστοποιία, ως και άλλες μορφές οικοτεχνίας. Περίφημη είναι η λαϊκή αρχιτεκτονική, ένα κράμα ηπειρώτικης και κραβαρίτικης τέχνης, τα πέτρινα γεφύρια και οι γραφικοί νερόμυλοι. Εδώ πάλι, κατά την Τουρκοκρατία, αναπτύχθηκε και η παιδεία. Περίφημη είναι η Σχολή της Λομποτίνας με την προστασία της βυζαντινής οικογένειας των Κανναβαίων, όπου δίδαξε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός.

Μπορείτε να μείνετε :

Μάτος

Ξένιος

Τα Πέτρινα

Το Κανναβέικο

Village Inn

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Στην πετιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας υπάρχει το ορεινό καταφύγιο γιά τη διαμονή και διανυκτέρευση 40 ατόμων στη θέση Καρβουνόλακα της Γραμμένης Οξυάς. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1700μ., και διαθέτει δυο τζάκια, κουζίνα, δεξαμενή νερού.

Πεζοπορία στον Εύηνο

Πεζοπορία, ιππασία και ραπέλ σε παραποτάμια μονοπάτια του Εύηνου.

Ράφτινγκ – Καγιάκ στον Εύηνο

Περιπέτεια και διασκέδαση στον ποταμό με φουσκωτά σκάφη.

Αναρρίχηση στη Βαράσοβα

Στις πλαγιές της Βαράσοβας έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα περίπου 90 διαδρομές αναρρίχησης κλιμακούμενης δυσκολίας και υψομετρικής διαφοράς από 25 έως 400 μέτρα.
Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.