Παιδί και τηλεόραση. Πόσο κακό κάνει τελικά?

Όλοι οι γονείς έχουν περάσει τη φάση »κάτσε λίγο να δεις τηλεόραση να σφουγγαρίσω» και το λίγο τελικά γίνεται πάρα πολυ.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρακολουθούν περίπου δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει όπως τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο χρονών να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση. 

Τα παιδιά παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλουν  σκηνές βίας καιπεριλαμβάνουν σκηνές σεξ, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ,  χρήσης ναρκωτικών ουσιών κ.τ.λ.

Τα παιδιά εκτίθενται σε εκατοντάδες διαφημίσεις καθημερινά. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι οι διαφημίσεις δεν είναι τηλεοπτικό πρόγραμμα, ειδικά αν τα προϊόντα διαφημίζονται από κάποιο αγαπημένο τους πρωταγωνιστή.

Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας και να του εξηγήσετε το ρόλο και το σκοπό της διαφήμισης, που δεν είναι παρά μόνο να ωθήσει τον καθένα από εμάς να αγοράσετε το διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία. 

Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες. Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12». Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση, να μπορεί δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή να τη κλείσει η να αλλάξει κανάλι και του να έχει ανεπτυγμένη την ικανότητα να παρακολουθήσει τηλεόραση.

Οι συμβουλές για τους γονείς

Θέστε όρια

Εμείς θα πρέπει να ορίσουμε τους κανόνες. Μέσα από τα όρια όπως είναι γνωστό τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια.

Εξηγήστε τους

Ωφείλουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά τι πρέπει να βλέπουν στη τηλεόραση και τι δεν πρέπει αλλα και τα γιατί. Γιατί ας πούμε δεν πρέπει να βλεπεις αυτή τη σειρά.

Γενικά παιδιά από 0 εως 3 ετών,δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση. Παιδιά 3-10 ετών, όχι περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα και μόνο παιδικά προγράμματα της ηλικίας τους. Παιδιά άνω των 10 ετών, όχι περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Be first to comment