Πατέρας και εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι και για τους άντρες, όπως και για τις γυναίκες, μια περίοδος προετοιμασίας.

Ένα πλήθος βασανιστικά ερωτήματα αναδύονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως »θα είμαι καλός πατέρας» »πως θα μεγαλώσω το παιδί μου» »πως θα αποφύγω τα λάθη των δικών μου γονιών». Η επεξεργασία αυτών των ερωτημάτων βοηθά το μελλοντικό πατέρα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να προετοιμαστεί για τον καινούργιο του ρόλο.

Σε αντίθεση πάντα με την έγκυο, που πρέπει να υποταχθεί σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση της εγκυμοσύνης, ένας άντρας έχει περισσότερες δυνατότητες “διαφυγής” και μπορεί να επιλέξει σε τι βαθμό θα εμπλακεί. Καμιά φορά τα συναισθήματα και τα ερωτήματα που αναδύονται είναι τόσο βασανιστικά, που κάποιοι άντρες στρέφονται στη δουλειά ή σε άλλες δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές, όμως, και σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, δύο είναι οι συνηθισμένες αντιδράσεις των αντρών κατά την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη όλων αυτών των αντικρουόμενων συναισθημάτων και καταφέρνουν να καταλάβουν την εύθραυστη συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας τους. Έτσι, νιώθουν την ανάγκη να φροντίσουν την έγκυο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι άντρες που δεν αναγνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα και νιώθουν απογοήτευση, που η γυναίκα τους ασχολείται περισσότερο με το μωρό που θα έρθει και λιγότερο με τους ίδιους. Συνήθως, αυτά τα συναισθήματα κυριαρχούν κυρίως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορεί να καταπολεμήσει αρνητικά συναισθήματα:

Η παρουσία και συμμετοχή του θα πρέπει να αποπνέει στην έγκυο αισθήματα σιγουριάς και ασφάλειας. Να είναι ψύχραιμος και υποστηρικτικός, αλλά να μη διστάζει να εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματά του. Κι εκείνος έχει άγχος, κι εκείνος φοβάται. Η συζήτηση με τη σύντροφο αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία.

Να συμμετέχει ενεργά στην εγκυμοσύνη και τη γέννα. Όταν έχει ενεργητικό ρόλο, νιώθει πιο κοντά στη γυναίκα του και γίνεται συναισθηματικά και ψυχολογικά υπεύθυνος για τη ζωή του παιδιού του.

Να συνοδεύει την έγκυο στο γυναικολόγο και να συμμετέχει στις συζητήσεις και τις πρακτικές αποφάσεις.

Να είναι παρών ακόμα και σε εξετάσεις ρουτίνας.

Να θέτει στους ειδικούς και τις δικές του απορίες. Να παίρνει πρωτοβουλίες και να συμμετέχει στο σχεδιασμό της παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού αργότερα.

Να φροντίσει περισσότερο τη σχέση του με τη γυναίκα του, ώστε να νιώθει ότι αποτελούν ομάδα.

Ο παραδοσιακός ανδρικός ρόλος είναι αυτός του κυνηγού και στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, ο άνδρας μπορεί να γίνει κυνηγός και συλλέκτης πληροφοριών. Μπορεί, λοιπόν, να ενημερώνεται από αξιόπιστες πηγές όπως βιβλία, περιοδικά και το διαδίκτυο και να μάθει για την εξέλιξη του εμβρύου, για τις αλλαγές που γίνονται κατά τα στάδια της κύησης, όπως π.χ. πότε το έμβρυο αρχίζει να ακούει, να βλέπει, κ.ά.

Να προσέχει και εκείνος τη διατροφή του και τον τρόπο ζωής του, συμμετέχοντας μαζί με τη γυναίκα του σε μια πιο υγιεινή ζωή. Διακριτικά θα πρέπει να υποστηρίζει τη σύντροφό του στις συνθήκες ζωής που επιβάλει η εγκυμοσύνη και κυρίως σε περιπτώσεις επιπλοκών αν, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να παραμείνει κλινήρης και να ξεκουράζεται ή να αποφεύγει επιβλαβείς συνήθειες, που είχε πριν μείνει έγκυος (π.χ. ξενύχτια, ορθοστασία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, κ.ά.).

Να βρει λίγο χρόνο για να μένει μόνος με τη σύντροφό του, για να νιώσει με τα χέρια του τα χτυπήματα του μωρού στην κοιλιά, να τη χαλαρώσει με ένα απαλό μασάζ και να επικοινωνήσει περισσότερο μαζί της.

Τέλος, ας μην ξεχνά, ότι η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος. Ας φροντίσει να τη χαρείτε όσο μπορεί. Ας επιλέξει μαζί με τη σύντροφό του το όνομα που θα δώσουν στο μωρό, να επισκεφτεί μαζί της καταστήματα ρούχων εγκυμοσύνης και μωρουδιακών και να τη βοηθήσει να επιλέξουν από κοινού όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστούν.

 

Πηγή yeskid.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.