Σάμος, το καταπράσινο νησί..

Ναι δεν λέω , ίσως η εποχή που γράφω αυτό το άρθρο δεν συνάδει τόσο με τη λέξη νησί

Όμως η Σάμος δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί, που να περιορίζεται σε εποχές. Η απόφαση να ταξιδέψουμε για Σάμο ήταν ένα σχέδιο για το πως θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μαςδιακοπές σε ένα τόσο μεγάλο νησί. Αν και ταλαιπωρηθήκαμε γιατι δυστυχώς το ταξίδι με πλοίο είναι αρκετά μεγάλο και η συχνότητα των δρομολογίων είναι όχι και τόσο συχνή η θέα του νησιού όταν φτάνεις τόσο στο πρώτο λιμάνι (Καρλόβασι) όσο και στο δεύτερο (Βαθύ) σε αποζημιώνει τα μέγιστα.

Η διαδρομή με το αυτοκίνητο ξεκινά (μη διανοηθείς να πάς στη Σάμο χώρις αυτοκίνητο) σε δρόμους μεγάλους με το μάτι σου να μη μπορεί να διατηρήσει μια σαφή πορεία αλλά να μπερδεύεται ανάμεσα σε καταπράσινα δάση απ τη μια και απ την άλλη σε ένα καταγάλανο πέλαγο.

Τόπος διαμονής Πυθαγόρειο. Ήταν ο τόπος του Πυθαγόρα ο οποίος υπήρξε σημαντικός έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Σε όλους γνωστός ως ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών.

Το μικρό λιμανάκι με τα ψαροκάικα σε εμπνέει να πίνεις τον καφέ σου ή το κρασί σου με τις ώρες περιμένοντας πότε θα δύσει ο ήλιος αφήνοντας τα πορτοκαλί χρώματα του μπροστά από τα πράσινα βουνά.

Αν και τα περισσότερα cafe του είναι άκρως τουριστικά αν ξέρεις-ρωτήσεις θα βρείς το ευ ζην, ένα υπέροχο cafe αλλά και wine bar με χαλαρή μουσική ώραια χρώματα και πολύ ωραία ποτά και όλα αυτά σε ένα υπέροχο »μπαλκόνι» με σκαλιστούς καναπέδες και φοβερή θέα.

Όπως σε όλες τις καλοκαιρίνες διακόπες την επόμενη κιόλας μέρα από την άφιξη απλά κάνεις ΄΄σαφάρι» για να βρεις παραλίες του νησιού. Στη Σάμο δεν θα δυσκολευτείς πολύ, οι παραλίες και τα νερά είναι η μια καλύτερη από την άλλη.

 

Τσαμαδού, λεμονάκια, χρυσή άμμος, μαραθόκαμπος,βοτσαλάκια,ηραίον,ποτοκάκι και άπειρες άλλες. Δείτε μερικές για να καταλάβετε.

Να πάς οπωσδήποτε στη παραλία του ξενοδοχείου Δόρυσσα στο beach bar bocca!

Για φαγητό στο γραφικό χωριουδάκι κοντά στο Καρλόβασι , Άγιο Νικόλαο, στους ψαράδες. Τρώς κυριολέκτικα πάνω στα βράχια και αν είσαι και τυχερός μπορεί να δεις και δελφίνια! (Εγώ όσο και αν προσπάθησα δεν είδα σε σχέση με το έταιρον μου ήμισυ που έβλεπε κάθε τρεις και λίγο!)

Μια διαδρομή που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του σαν τουρίστας στην Σάμο είναι οι Μανωλάτες. Ένα ορεινό χωριό που η θέα του απλά σου κόβει την ανάσα. Τρως ή πίνεις το καφέ σου κάτω από τα πλατάνια και τις κλιματαριές σαφώς με θερμοκρασία ελαφρώς χαμηλότερη από τα παράλια…

Οι τιμές επίσης στις Μανωλάτες είναι πάρα πολύ χαμηλές αφού σε ταβερνάκι φάγαμε 2 άτομα με 27 ευρώ. Όχι ότι η Σάμος είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό νησί αφου και οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι περίπου στα 30-35 ευρώ (Πυθαγόρειο, μέσος όρος) ενώ θα βρεις και τα πιο χλιδάτα ξενοδοχεία (Δόρυσσα) με αρκετά πιο »τσιμπιμένες » τιμές.

Μανωλάτες:

 

Λίγο ψηλότερα από το Πυθαγόρειο πρέπει να επισκεφθείς το μοναστήρι της Σπηλιανής και το ευπαλήνιο όρυγμα (πολύ κρύο…)

Το βράδυ στο Ηραίον για ουζάκι και ψαράκια…

Γενικά η Σάμος ήταν η πιο όμορφη καλοκαιρινή εμπειρία, ένας τόπος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανέναν. Αν τα δρομολόγια ήταν πιο πολλά σίγουρα θα την επισκεπτόμουν και το χειμώνα αλλά μέχρι τότε θα την επισκέπτομαι μάλλον κάθε καλοκαίρι… Μπορώ να κάνω και αλλιώς…?

Κ.Κ

 

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.