Σαββατοκύριακο στη Κύθνο

Τη Κύθνο την ακούγαμε συνέχεια αλλά δεν είχαμε δοκιμάσει να πάμε ποτέ. Ο κυριότερος ίσως λόγος ήταν ότι… ήταν κοντά! Περιέργο μυαλό που πιστεύει πως οτιδήποτε κοντά στην Αθήνα δεν είναι και τόσο υπέροχα. Πόσο λάθος κάναμε όμως! Πραγματικά το Σαββατοκύριακο στη Κύθνο είναι τόσο »εύκολο» !

Πέντε είναι οι βασικότεροι οικισμοί του νησιού, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι στις ακτές της Κύθνου. Τυπική Κυκλάδα, με παραδοσιακά σπιτάκια στα χρώματα της σημαίας, κι ένα ιδιαίτερο τρίγωνο που σχηματίζει το λιμάνι του Μέριχα, η εξίσωση τουριστικά διαμορφωμένη Χώρα (Μεσαριά) και η Δρυοπίδα.

Η Κύθνος που είναι γνωστή και με την ονομασία Θερμιά εξαιτίας των πολύ γνωστών θερμών πηγών της, διαθέτει πανέμορφα τοπία, υπέροχες παραλίες και μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη όλα εκείνα που θα του προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα στην Κύθνο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την πολυτραγουδισμένη Παναγία την Κανάλα. Ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα που είναι για την Κύθνο, ότι είναι η Παναγία για την Τήνο, ή Εκατονταπυλιανή για την Πάρο ή το μοναστήρι του Θεολόγου για την Πάτμο.

Η Κύθνος παρόλο που δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες (πολύ κακώς κατά την άποψη μου), είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί με πραγματικά πάρα πολλούς κόλπους αλλά και μικρούς όρμους, οι οποίοι σχηματίζουν εξαιρετικές παραλίες. Οι παραλίες στην Κύθνο είναι υπέροχες και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε είδους προτίμηση καθώς υπάρχουν παραλίες με χρυσή άμμο αλλά και παραλίες με ψιλό ή χοντρότερο βοτσαλάκι, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές με βράχια που μπορείτε να κολυμπήσετε σε υπέροχα νερά.

Η Χώρα της Κύθνου είναι η πρωτεύουσα της Κύθνου και βρίσκεται όπως όλες οι Χώρες στις Κυκλάδες στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Η Χώρα της Κύθνου είναι ένας παραδοσιακός Κυκλαδίτικος οικισμός που η αρχιτεκτονική του διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των νησιών.

Καλντερίμια, εκκλησίες, στοές, τα πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα. Στην Χώρα βρίσκονται συγκεντρωμένες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι περισσότεροι κάτοικοι της Κύθνου. Στην Χώρα θα βρείτε πολλά καταστήματα για ποτό-φαγητό και διασκέδαση.

Η Χώρα της Κύθνου παλιά ονομάζονταν Μεσσαριά και ήταν ένας μικρός αγροτικός οικισμός. Μετά την καταστροφή που υπέστη η παλιά πρωτεύουσα του νησιού κοντά στα Λουτρά, τον 16ο αιώνα , οι περισσότεροι κάτοικοι μετέφεραν τις κατοικίες τους εδώ θεωρώντας αυτό το δυσπρόσιτο οροπέδιο πιο ασφαλές και σιγά-σιγά διαμορφώθηκε η σημερινή Χώρα της Κύθνου.

Η αλήθεια είναι ότι η Κύθνος δεν είναι το νησί που προσφέρεται για ξέφρενη καλοκαιρινή διασκέδαση και αυτό είναι καλό. Πολύ καλό! Γιατί πηγαίνοντας στην Κύθνο για διακοπές και διασκέδαση δεν είσαι αναγκασμένος να συμμετέχεις έστω και άθελα σου στον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης, που συμβαίνει πάμπολλες φορές όταν βρίσκεσαι σε άλλα Ελληνικά νησιά.

Για τον επίλογο θα σας πούμε το εξής. Σχεδιάζαμε Σαββατοκύριακο αλλά κάτσαμε 10 μέρες γιατί περάσαμε υπέροχα. Η Κύθνος είναι ένα νησί που άπαξ και πας μια φορά θα ξαναπάς στα σίγουρα.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Be first to comment