Σε τι διαφέρει ο γάμος σου από αυτόν της μαμάς σου.

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η κοινωνική κρίση, λίγο το pinterest με εικόνες από τα ξένα, η πατροπαράδοτη διαδικασία του γάμου έχει κάτι μικροαλλαγές. Όχι απαραίτητα αρνητικές, απλά αλλαγές.

ruffledblog.com

ruffledblog.com

Οι κανόνες, λένε οι επαναστάτες, είναι για να καταρρίπτονται – αν χρειαστεί. Το να διαφοροποίησε – λένε οι ανοιχτόμυαλοι της τέχνης και του πνεύματος – μαρτυρά την δυνατή σου προσωπικότητα και είναι μια αφορμή για εξέλιξη.

 Ο γάμος, σαν κομμάτι της ζωής και της κοινωνικής μας κουλτούρας μοιραία ακολουθεί – έστω και διακριτικά – τις αλλαγές που υπαγορεύει κάθε εποχή τόσο όσον αφορά την ευρωστία όσο και τις αισθητικές επιρροές.

Και κάπως έτσι, οι διαδικασίες του γάμου έχουν διαφοροποιηθεί χωρίς να καταργούν την ουσία αυτού του μυστηρίου

-Σάββατο μπορείς; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Κάποτε ο γάμος ήταν βέβαιο ότι θα πραγματοποιούταν Σάββατο βράδυ. Πλέον όχι. Μπορεί να προγραμματισθεί για Παρασκευή απόγευμα ή Κυριακή μεσημέρι. Αυτό συμβαίνει κάποιες φορές για οικονομικούς λόγους και κάποιες άλλες για πρακτικούς (μπορεί το ζευγάρι να ήθελε ντε και σώνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία). Όπως κι αν έχει, κανένας δεν παραξενεύετε πια από μια τέτοια αλλαγή.

-Επεισόδιο 2. Η λογική του λευκού νυφικού συνδεόταν μεταξύ άλλων και με την «αγνότητα» της νύφης. Αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ο γάμος αποτελεί μια συνθήκη για την δημιουργία οικογένειας και όχι απλά να αποκατασταθεί το ζευγάρι κοινωνικά. Δεν είναι λίγα, λοιπόν, τα ζευγάρια που πρώτα αποκτούν παιδί και έπειτα παντρεύονται στην εκκλησιά. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος και έπεται ο θρησκευτικός με την γαμήλια φωτό να συμπεριλαμβάνει και τον καρπό του έρωτα τους.

-Φιλιούνται-αγκαλιάζονται. Θυμάστε τις ουρές μέσα και έξω από την εκκλησία που παρέπεμπαν σε δημόσια υπηρεσία; Πάνε αυτά. Ζευγάρι, γονείς και κουμπάροι φιλούν και χαιρετούν μόνο όσους δεν θα παρευρεθούν στη δεξίωση. Οι υπόλοιποι αποχωρούν ησύχως βρίσκοντας την μπομπονιέρα τους στη θέση τους και αναμένοντας το ζευγάρι πίνοντας το ποτό τους. Ναι, να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία τάση αποτελεί το cocktail party στην είσοδο ή σε ένα ξεχωριστό κομμάτι στο χώρο της δεξίωσης.

-ΤσάμικαVS rock n roll. Οι αιώνιοι καυγάδες για την μουσική επένδυση της δεξίωσης περιορίζονται χάρη στο διαχωρισμό των πάρτυ. Οι φίλοι το γλεντάνε άλλη μέρα, σε άλλο μέρος και οι ηλικιωμένοι συγγενείς επίσης. Ακόμη και αν το ζευγάρι αποφασίσει να κάνει μια κοινή δεξίωση η μουσική μάλλον είναι στα γούστα των πιο νεαρών. Δεν είναι λίγες οι φορές, βέβαια, που και ο παππούς δείχνει να διασκεδάζει απόλυτα υπό τους disco ήχους. Καλή διάθεση να υπάρχει! Στα πλαίσια του διαχωρισμού – αλλά και της οικονομίας – συχνά οι κλασικές ροτόντες προορίζονται για τους πιο μεγάλους ενώ η «νεολαία» περιορίζεται σε stands ωσάν να βρίσκεται σε trendy μπαράκι. Και έτσι, ο χορός καλά κρατεί.

-Say cheese. Θυμάστε που περιμένατε με τις ώρες το ζευγάρι να καταφτάσει για να ξεκινήσει ο χορός και το φαγητό. Τώρα πλέον οι φωτογραφίες πραγματοποιούνται άλλη μέρα σε διαφορετικά locations κάνοντας πιο σύντομη όλη τη διαδικασία του μυστηρίου. Χάριν συντομίας πολλά ζευγάρια προσπερνούν και το στάδιο «κόβω τούρτα, σταυρώνω χέρια, πίνω σαμπάνια, χορεύω βαλς». Τα γλυκά σερβίρονται απευθείας στα τραπέζια και ο χορός ξεκινά με όλους τους καλεσμένους στην πίστα!

-Τίποτα εν λευκώ. Στυλιστικά, η νύφη είναι στα καλύτερα της. Μπορεί να φορέσει ο,τι επιθυμεί (κοντό, μακρύ, προκλητικό, παντελόνι, φόρεμα…) και να σπάσει τη λευκή κυριαρχία. Πολλές νύφες επιλέγουν φούξια, πράσινες, μοβ ή κίτρινες γόβες, εξίσου πολύχρωμα αξεσουάρ ακόμη και το, μέχρι σήμερα κακορίζικο, μαύρο – με πρώτη διδάξασα τη Vera Wang.

-Μυρίζει μανούλα. Μέχρι πριν κάποια χρόνια στους αστικούς γάμους θεωρούνταν ταμπού να εμφανιστεί η σπανακόπιτα της μαμάς ή η λεμονάδα της θείας στο γαμήλιο μπουφέ. Τώρα χειροποίητες, σπιτικές δημιουργίες κάνουν την εμφάνιση τους ανάμεσα στις λιχουδιές των catering με περηφάνια και θερμή αποδοχή.

-Η φύση, αλλιώς. Τα γνωστά masterpieces – η κεντρική διακόσμηση με συνθέσεις λουλουδιών – στα τραπέζια γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση. Τη θέση των λουλουδιών παίρνουν συνθέσεις με αποξηραμένους καρπούς, βότανα και μυρωδικά – τα τελευταία μάλιστα πολλές φορές τοποθετούνται σε μικρά κασπό ως δώρα των καλεσμένων.

πηγή: gamos.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.