Tango Greco στο θέατρο Badminton

Το τανγκό είναι ένας παγκόσμιος ρυθμός που από τη γέννηση του αγαπά να ταξιδεύει. Η σειρά συναυλιών «Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», προτείνει μία συναυλία με ελληνικά τανγκό.

Tango-Greco~525509-253-1(1)

Από την παλιά Αθήνα έως τις μέρες μας.

Ταγκό συνθετών όπως οι: Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραϊνδρου κ.α

Τέσσερις εξαίσιες και ιδιαίτερες φωνές, Γλυκερία, Χρήστος Θηβαίος, Ελένη Βουδουράκη και Γιάννης Χριστόπουλος, θα ερμηνεύσουν τα ωραιότερα ελληνικά ταγκό ενώ μία ομάδα βραβευμένων χορευτών θα τα χορέψουν.

Από την Αφρική στην Αργεντινή και από το Παρίσι στην Αθήνα.

Το ταγκό πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στους αφρικανικούς ρυθμούς. Είναι ρυθμοί που έκαναν μεγάλα ταξίδια κι έτσι εξελίχθηκαν, άλλαξαν. Έφτασαν στην Ισπανία με τους Άραβες κατακτητές για να μεταναστεύσουν αργότερα στην Αμερικανική ήπειρο. Έτσι δημιουργήθηκαν το danzon και η habanera στην Κούβα και το Tango στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή.

Γύρω στο 1870 το ταγκό εξαπλώνεται τόσο στην Ουρουγουάη όσο και στην Αργεντινή και γύρω στο 1890 εγκαθίσταται οριστικά στο Μπουένος Άιρες , ξεκινώντας από τα κακόφημα μπαρ, κυρίως από αυτά των σφαγείων, όπου οι γκαούτσος (οι Νοτιοαμερικανοί καουμπόυς) του δίνουν την ιδιοσυγκρασία τους και την προσωπική τους νοσταλγία.

Αρχικά είναι απαγορευμένος, παράνομος και χορεύεται από άντρες, όχι όμως με ερωτικές διαθέσεις αλλά επιθετικές, καθώς είναι άντρες ζωσμένοι με μαχαίρια που χορεύουν σε ένα εμπόλεμο κλίμα.

Το ταγκό θα δραπετεύσει όμως από τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και θα φτάσει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι όπου εξευρωπαΐζεται και εξελίσσεται σε ερωτικό, αριστοκρατικό χορό.

Το ταγκό από το Παρίσι εξαπλώνεται γρήγορα σ’ όλη τη γηραιά Ήπειρο και φυσικά τα κύματα του δεν αργούν να «χτυπήσουν» όλη την Ελλάδα.

Ακόμα και στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, σαντουροβιόλια, κλαρίνα και λαούτα αλλά και η Κρητική λύρα αποδίδουν τη μελαγχολική σκέψη που χορεύεται.

Βέβαια, αυτό που έπαιζαν οι ελληνικές παραδοσιακές ορχήστρες, δεν ήταν παρά ο απόηχος της μεγάλης μόδας των αθηναϊκών σαλονιών. Εκεί, όπου τα ταγκό ήταν βασικό συστατικό στα κοσμικά τσάγια (τέϊα) και τις χοροεσπερίδες.

Όταν το 1930 φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ο «βασιλιάς του ταγκό» Εντουάρντο Μπιάνκο, η Αθήνα «τανγκοκρατείται». Η έλευση ενός κορυφαίου ξένου εκπροσώπου του αργεντίνικου ταγκό αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός. Ο Μπιάνκο θα ενσωματώσει στην ορχήστρα του τον Μιχάλη Σουγιούλ και θα παίξουν μαζί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το ταγκό στο πέρασμα των χρόνων μπήκε και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Αναγεννήθηκε παγκόσμια από τον αργεντινό Άστορ Πιατσόλα.

Πάντα πολλά παλιά τραγούδια θα συνυπάρχουν με τα νέα γιατί ό,τι εντέλει πλησιάζει την Τέχνη, κινείται έξω από το χρόνο.

Θέατρο Badminton , Γουδή – Ζωγράφου

Διεύθυνση: Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής Τηλέφωνο: 211 10 100 20

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013, ώρες: 20:30

Εισιτήρια

 

Α Ζώνη: 25€

Β Ζώνη: 20€

Γ Ζώνη: 15€

Δ Ζώνη: 8€ – 10€

Πηγή artandlife.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.