Τήνος : η γαλήνη του Αιγαίου που θα σε συναρπάσει

Πριν αρχίσει το άρθρο θα πρέπει να τονίσω πώς είμαι από εκεί, από ένα πανέμορφο χωριό που ακούει στο όνομα Βωλάξ. Όμως ο σκοπός δεν είναι να αποπροσανατολίσω ούτε να τιμήσω την καταγωγή μου. Απλά να προβάλω ένα νησί που κάποιος μπορεί να το »δει» ξέχωρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις.

tin5

 

Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194,59 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Έχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ΝΑ. της Άνδρου και ΒΔ. της Μυκόνου.

Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό µιας οµάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνοµα στην πριγκίπισσα Τήνο. Μεταγενέστερες φημολογίες θέλουν το νησί να έχει λάβει και τα προσωνύμια «Υδρούσα», εξαιτίας των άφθονων πηγών και νερών στο µέρος, αλλά και «Οφιούσα» ή «Φιδούσα» από το πλήθος των φιδιών.

tin1

Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη της Τήνου όταν αντικρίζει για πρώτη φορά την Χώρα είναι ότι τα αστικά της στοιχεία είναι περισσότερα από εκείνα της νησιώτικης ταυτότητας της. Κι όμως κάνουν λάθος! Η πόλις «κρατά» καλά φυλαγμένα τα μυστικά της.
Πίσω από την βιτρίνα της παραλίας κρύβεται μία ολόκληρη νησιώτικη πόλη που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία του 19ου αιώνα την οποία ο επισκέπτης ανακαλύπτει σιγά-σιγά περιπλανώμενος στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους με οπωροκηπευτικά, λαγκάδια και κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μια νησιώτικη πόλη που κρύβει μέσα της μπόλικη ιστορία.

 

Αυτό που εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι τα δαιδαλώδη σοκάκια, αλλά και ο αστικός χαρακτήρας των κατοικιών δηλωτικός της αστικής ανάπτυξης της πόλης την περίοδο μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα. Καταπληκτικά νεοκλασικά και σπίτια με έντονα τα σημάδια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και επαύλεις με κήπους είναι δηλωτικά ενός παρελθόντος οικονομικής και κοινωνικής ακμής.

Κυρίαρχο ρόλο έχει ο παλαιός δρόμος της Παναγίας, ένας πλακόστρωτος δρόμος με έντονο εμπορικό χαρακτήρα, η χάραξη και η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο νέος δρόμος της Παναγίας είναι μεταγενέστερος αφού κατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄50.

Αξίζει όμως να δει κανείς την υφαντουργική σχολή, το παρεκκλήσι του καθολικού ναού του Αγ. Νικολάου, τον Ναό του Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και την Πινακοθήκη στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας, αλλά και το συγκρότημα του Πολυμέρειου το οποίου αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά.

Όμως, αυτό που κυριαρχεί στη πόλη, είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

tin4

Παραλίες

Οργανωμένες ή μοναχικές; Πρόσβαση με τα πόδια ή με αυτοκίνητο; Βοτσαλάκια ή καυτή άμμος; Ότι και αν διαλέξετε για ένα πράγμα πρέπει να είστε σίγουροι. Για τα πεντακάθαρα νερά.

Ο Άγιος Ρωμανός είναι ένα νεοαναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου που προσφέρεται για διαμονή και φαγητό. Πάνω από την παραλία του Αγίου Ρωμανού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιώτισσας. Στην ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος μπορείτε να απολαύσετε τις μικρές μοναδικές ανέγγιχτες νότιες παραλίες, προσβάσιμες και μη, της Πάνούσας και της Απηγανιάς.

Κάτω από την Καρδιανή βρίσκεται ο Όρμος Γιαννάκη. Η υπέροχη αμμουδιά του είναι πολύ καλή για μπάνιο και ο Όρμος Γιαννάκη προσφέρει διαμονή και φαγητό. Δύο ακόμη παραλίες συμπληρώνουν την ομορφιά του διαμερίσματος, αυτή του Αγίου Πέτρου, από το ομώνυμο ξωκλήσι και η παραλία Καλύβια. Και οι δύο είναι πολύ καθαρές και ιδιαίτερα ήσυχες για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους.

Τα Κιόνια είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός, στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Δήμου, κάτω από τον Κτικάδο και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου. Η παραλία του είναι πολύ καθαρή και ενδείκνυται για μπάνιο όταν στο νησί πνέει βόρειος άνεμος. Στα Κιόνια βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος με το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ιερό που λειτούργησε από τον 4ο αιώνα π.χ. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τους κίονες που στέκονταν στο χώρο του ιερού, πριν την ανασκαφή του. Πολύ ωραία μικρή παραλία για μπάνιο είναι και αυτή του Αγίου Μάρκου, πριν τα Κιόνια, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι. Από τον Άγιο Μάρκο έως τα Κιόνια υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβέρνες πάνω στην παραλία. Στην παραλία των Γαστριών, μετά τα Κιόνια, μπορείτε να πάτε με τα πόδια, αν αναζητάτε ησυχία αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε για να θαυμάσετε και τη φυσική ομορφιά του σπηλαίου της αλλά και τη μεγάλη «Πλατιά Άμμο».

Στα νοτιοδυτικά της Χωρας είναι μία σειρά πανέμορφων παραλιών. Ο Αγ.Φωκάς , είναι δίπλα στην χώρα και είναι μία μεγάλη οργανωμενη παραλία με άμμο αλλά και τουριστικές υποδομές. Λίγο πιο ανατολικά είναι η παραλία του Αγ. Σώστη . Η όμορφη ομώνυμη εκκλησία κυριαρχεί στο τοπίο και η θέα στο στενό της Μυκόνου είναι συγκλονιστική. Ο Αγ.Ιωάννης Πόρτο είναι μία απο τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού και βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο. Η παραλία έχει υποδομές φιλοξενίας. Πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή είναι το Σκυλανταρ και της Αγ. Κυριακής. Απο τον Αγ, Ιωάννη Πόρτο , μπορείτε να κατευθευνθείτε προς την παραλία , Παχιά Άμμος.

Η μικρή Κολυμπήθρα ή «Κωμτιανή» είναι οργανωμένη και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω της πανέμορφης αμμουδιάς της και προσφέρεται για διαμονή, φαγητό και καφέ. Η μεγάλη Κολυμπήθρα, ή αλλιώς «Κελλιανή Άμμος» είναι σαφώς μεγαλύτερη και πιο ήσυχη για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν ήρεμα το μπάνιο τους. Σε αυτή την παραλία καταλήγει μια λιμνοθάλασσα, ένας σημαντικός βιότοπος με μόνιμους κατοίκους της τις πάπιες, που το χειμώνα γίνεται καταφύγιο κύκνων και ερωδιών. Πάνω από τις παραλίες της Κολυμπήθρας δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγίου Φύλακτου. Περπατήστε μέχρι εκεί για να απολαύσετε τη θέα προς τις παραλίες και το Δρακονήσι. Συνεχίστε στο χωματόδρομο, μετά την Κολυμπήθρα για να συναντήσετε τις Αποθήκες, την «Αγαπιανή άμμο», μια μεγάλη ήσυχη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Αν αναζητάτε παραπάνω ησυχία, προχωρήστε με το αυτοκίνητο για να βρείτε τις διάσπαρτες ερημικές παραλίες κατά μήκος του αιγιαλού.

Η παραλία της Σάντα Μαργαρίτα, είναι μια αμμουδιά αρκετά ήσυχη και πολύ όμορφη και η πρόσβαση είναι απο το χωριό Ποταμιά. Απο τον Τριαντάρο , μπορείτε να φτάσετε στην παραλία της Λυχναφτιάς. Βότσαλο , πράσινα πεντακάθαρα νερα και θέα στην Μύκονο.

Μοναδικής ομορφιάς η ονειρεμένη βόρεια παραλία της Λιβάδας. Το θέαμα του συμπλέγματος των διαβρωμένων βράχων από την αλμύρα της θάλασσας είναι μοναδικό. Τα βότσαλα της παραλίας θα σας ενθουσιάσουν. Η Λιβάδα, πέρα από εξαιρετικής ομορφιάς, είναι και μια πεντακάθαρη παραλία για μπάνιο, φτάνει να μην φυσάει ο βοριάς

Φεύγοντας από τα Υστέρνια, κατηφορίστε στον Όρμο Υστερνίων για μπάνιο στην υπέροχη μικρή παραλία Σχοινάκι με τη λεπτή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Στον Όρμο υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, καφέ και ταβέρνες. Παλαιότερα ο όρμος Υστερνίων ήταν λιμάνι και θα το καταλάβετε άλλωστε από τη μεγάλη προβλήτα που υπάρχει εκεί

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκεται ο Όρμος Πανόρμου, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Τήνου. Απολαύστε το μπάνιο σας στις κοντινές παραλίες και γευτείτε θαλασσινούς μεζέδες στις ταβέρνες πάνω στην παραλία με θέα το νησάκι του Πλανήτη, εικόνες που θα σας μαγέψουν. Αν προχωρήσετε, θα συναντήσετε την παραλία της Ρόχαρη.

Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι ο όρμος Μαλί . Η πρόσβαση είναι απο το χωριό Μαρλά.

tin2

 

Η λίστα των παραδοσιακών τηνιακών προϊόντων είναι μεγάλη: Τηνιακές αγκινάρες, κάπαρη, λούζα , λουκάνικα, γραβιέρα, τυράκια, καλάθια , τυρόπιτες αλλά και θρησκευτικά είδη, γλυπτά και μαρμάρινα αντικείμενα είναι μερικά από τα μοναδικά προϊόντα του νησιού. Η εμπειρία αιώνων, στην  καλλιέργεια, στην παρασκευή τους και στην κατασκευή τους τα έχει καταστήσει κορυφαία στις προτιμήσεις χιλιάδων καταναλωτών. Από τον Τριπόταμο  μέχρι την Καρδιανή η  τηνιακή γη εξακολουθεί να δίνει τα «δώρα»  της για να τα απολαύσετε. Οι πλαγιές –και όχι μόνο- το θυμάρι βοηθά το τηνιακό μέλι να συγκαταλέγεται στα κορυφαία ποιοτικά προϊόντα. Αλλά τι να πει κανείς για τα καλλιτεχνήματα των τηνίων μαρμαρογλυπτών ; ή για τα αριστουργήματα της καλαθοπλεκτικής; ή για τα χειροποίητα κοσμήματα τηνίων καλλιτεχνών. Αυτό το νησί τελικά μπορεί να παράγει και να προσφέρει.

tin3

Αξίζει να δείτε

Ο βράχος του Εξωμβούργου βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Τήνου. Η ιστορία του ξεκινά από τα πολύ παλιά χρόνια.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην εποχή του Χαλκού, όταν κτίζεται το Κυκλώπειο τείχος του Ξώμπουργου. Η κατοίκηση στο βράχο συνεχίζεται και κατά τη Γεωμετρική εποχή και τους Σκοτεινούς αιώνες. Το Ιερό της Μεγάλης Θεάς και Κόρης τοποθετείται στα αρχαϊκά χρόνια. Η ασφάλεια και η ειρήνη που επικρατούσε στο Αιγαίο τα κλασικά χρόνια έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να εγκαταλείψουν το Ξώμπουργο, ιδρύοντας πόλη στα παράλια. Έτσι ο βράχος θα παραμείνει στην αφάνεια ως τα Βυζαντινά χρόνια που θα κατοικηθεί ξανά, φτάνοντας στο απόγειό του. Οι επιδρομές και οι συνεχείς επιθέσεις ανάγκασαν τους Τηνιακούς να μαζευτούν ξανά γύρω από το γρανιτένιο βράχο, αρχικά ιδρύοντας πρωτεύουσα στην περιοχή του σημερινού χωριού Ξυνάρα. Το 1207 την Τήνο κατέλαβαν οι αδελφοί Ανδρέας και Ιερεμίας Γκίζη. Από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να οχυρώσουν το βράχο και να χτίσουν φρούριο. Το «Κάστρο της Αγίας Ελένης», όπως ονομάστηκε, πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπήρχε στην κορυφή του. Μέχρι και τον τελευταίο απόγονο των Γκίζηδων, το 1390, το κάστρο της Τήνου φημιζόταν για την οχύρωσή του και την ασφάλεια που παρείχε στο λαό. Τους Γκίζηδες διαδέχτηκε η Βενετική Δημοκρατία. Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα κατέλαβε για λογαριασμό του Σουλτάνου την Τήνο, η οποία, όμως, επαναστάτησε ζητώντας και πάλι τους Βενετούς. Έτσι, η Γαληνοτάτη επανέκτησε το νησί, το οποίο αποτέλεσε και τη μοναδική κτήση της στις Κυκλάδες. Το φρούριο ξαναχτίστηκε πιο δυνατό από ποτέ και σύμφωνα με τη σύγχρονη δόμηση στα μέσα του 16ου αι μ.Χ.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.