Τροφές που μειώνουν την εμφάνιση κατάθλιψης

Η κατάθλιψη στις μέρες μας, αυξάνεται, ολοένα και περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα, έρευνες λένε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης αγγίζουν… ακόμα και την εφηβεία, με 13% στα αγόρια και 29 % στα κορίτσια. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τροφές, οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες, να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη.

dumdiduh.tumblr.com

 

Άτομα που ακολούθησαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλότερα σκορ μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια έρευνα με πάνω από 10.000 εθελοντές που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of General Psychiatry.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο και χαμηλής συχνότητας κατανάλωσης σε πλήρη γαλακτοκομικά, κρέας, junk food και λίπους, έχει συσχετισθεί με μακροζωία, μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα κυριότερα διατροφικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν βήτα- καροτίνη, βιταμίνη C, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες και απαραίτητα μέταλλα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές πληροφορίες από 10.094 υγιείς Ισπανούς εθελοντές και υπολόγισαν την προσκόλλησή τους στη Μεσογειακή Διατροφή με βάση 9 συστατικά. Μερικά από αυτά είναι ο λόγος μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα λιπαρά, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριού.

Μετά από ένα μέσο όρο 4,4 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκε κατάθλιψη σε 156 άνδρες και 324 γυναίκες. Μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή, όπως αποδεικνύεται από τα μεγαλύτερη διατροφικά σκορ, συσχετίστηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα διατροφικά σκορ.

 

Τέλος εκτός από τα Ω3, το νερό και τις τροφές που συμπεριλαμβάνονται στη Μεσογεική Διατροφή, τα μπαχαρικά έχουν αντικαταθλιπτική και χαλαρωτική δράση, γιατί διεγείρουν την έκκριση σεροτονίνης. Άλλωστε στις Αραβικές χώρες, με βάση ερευνών είναι μειωμένα τα δείγματα κατάθλιψης λόγω αυξημένης χρήσης μπαχαρικών στα φαγητά τους.

 

πηγή : entertv.gr

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.