Βιολογικά προϊόντα ή όχι ?

Γιατί κάποιος να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, από τα συμβατικά;

Η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα. Ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τα βιολογικά προϊόντα εντελώς απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα;

Όχι γιατί δεν απαγορεύεται η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων στις βιολογικές καλλιέργειες. Υπάρχει σημαντική επιμόλυνση από τη χρήση φυτοφαρμάκων στις συμβατικές καλλιέργειες, που μπορούν να μεταφερθούν με το νερό, το χώμα, τον αέρα.

Έχει να κάνει η η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων με καλύτερη υγεία?

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επαληθεύουν αυτή τη τοποθέτηση. Έρευνές έδειξαν πως οι καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από αυτούς που αγοράζουν τα συμβατικά.

Να επιλέγω τελικά τυποιημένα τρόφιμα ή όχι?

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φυσικά όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO. Έτσι αν συμμορφώνεται η επιχείρηση σε αυτά τα πρότυπα έχει μηδαμινό κίνδυνο να βγάλει στην αγορά προϊόν ακατάλληλο για κατανάλωση. Υπάρχουν όμως και μικρά κυρίως τοπικά μαγαζιά που προμηθεύονται προιόντα απευθείας από μικρούς παραγωγούς. Εκεί η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ασαφής σχετικά με τον έλέγχο που γίνεται στα προιόντα.

Βιολογικά τρόφιμα και περιβάλλον.

Η βιολογική γεωργία ευνοεί την ανακύκλωση, την γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση του οικοσυστήματος, τη μείωση της ρύπανσης  αφού επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά.

Είναι τα τρόφιμα που αγοράζουμε σίγουρα βιολογικά?

Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «βιολογικά», θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν χύμα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά». Η απουσία συσκευασίας δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση της ταυτότητας του τροφίμου. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βλέπει σε κάθε πρίπτωση το ευρωπαϊκό σήμα της βιολογικής γεωργίας. Τα σήματα των  φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, BIOHELLAS, IRIS, QWAYS, GREEN CONTROL, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Be first to comment