Εκδρομή στο Βουργαρέλι

Αν νιώθεις πως θέλεις να πάρεις το αμάξι σου ή τη μηχανή σου και θέλεις να απομονωθείς λίγο από όλα όσα συμβαίνουν στη μεγαλούπολη αλλά το να πας κάπου κοντά δε σε καλύπτει με τίποτα τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς να πας στο Βουργαρέλι.

Το Βουργαρέλι είναι ένα υπέροχο ορεινό χωριό των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 800m, μέσα στα έλατα, στο Νομό Άρτας στην Ήπειρο.

Το Βουργαρέλι συνδέεται οδικά  με την Άρτα , τα Γιάννενα  και τα Τρίκαλα  με διαφορετικούς δρόμους και βρίσκεται  κοντά στα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής τον Αχελώο και τον Άραχθο.

Από την Αθήνα απέχει 410 Κm και θα φτάσετε ακολουθώντας τον Εθνικό Οδικό Άξονα Αθήνα, Ρίο, (μέσω της γέφυρας), Αντίριο, (μέσω της  παράμαμψης Αγρινίου), Άρτα, Βουργαρέλι μια διαδρομή που θα την κάνετε με ΙΧ σε 5 ώρες περίπου.

Εναλλακτικά από την Αθήνα μπορείτε να ακολουθήσετε και τη διαδρομή Αθήνα, Λαμία, Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πύλη, Μεσοχώρα, Βουργαρέλι. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 420 Km και θα την κάνετε σε 6 ώρες περίπου. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή πρέπει να ξέρετε ότι στην ουσία περνάτε την Πίνδο και το χειμώνα μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες χιόνια κλπ γι΄ αυτό καλό είναι να προτιμήσετε  το τμήμα Πύλη Βουργαρέλι να το περάσετε με το φως της ημέρας  απολαμβάνοντας έτσι και τη διαδρομή αν είστε λάτρεις του Βουνού και της Φύσης. (Έχουν γίνει  οι σήραγγες και δεν έχει πλέον χωματόδρομο)

Κάτω από τις κορυφές των Ανατολικών Τζουμέρκων, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, βρίσκεται η έδρα του Δήμου Αθαμανίας, το Βουργαρέλι. Τα αμφιθεατρικά σπίτια, με κεραμοσκεπές τα νεώτερα, πλακοσκέπαστα τα παλαιότερα, απλώνονται στην πλαγιά μέσα στο πράσινο ή και στο κατάλευκο τις χειμωνιάτικες ημέρες.

Αξίζει να δείτε την Κόκκινη Εκκλησία του 1281, που βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, γνωστή και ως Παναγία Βελλάς, ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα και οφείλει το όνομά της πιθανόν στα κοκκινόχρωμα τούβλα που διακοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου.

Εντυπωσιακό, ανόθευτο τοπίο που γοητεύει με τις αντιθέσεις του. Γρήγορα ποτάμια, άγρια φαράγγια, πετρόκτιστα χωριά και φυσικά, πάνω από όλα, η λευκή επιβλητική κορμοστασιά των Τζουμέρκων να εποπτεύει με τους βράχινους πύργους της τον τόπο.

Το Βουργαρέλι φημίζεται για τις πετρόκτιστες βρύσες του που ξεδιψούν τους επισκέπτες με το παγωμένο νερό των Τζουμέρκων. Μάλιστα η παράδοση λέει πως όποιος ξένος πιει νερό από τις βρύσες του χωριού παντρεύεται – και μάλιστα στο Βουργαρέλι!

Editor

Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται. Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά. Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.Ρόλο υποδύεται.

Comments are closed.